نام کامل آزمایش: Anti-Mitochondrial Antibody
نام اختصاری آزمایش: AMA
نام کامل آزمایش: Anti-Mitochondrial Antibody
نام اختصاری آزمایش: AMA
نوع نمونه: سرم
حجم نمونه: 0.5 ml
موارد رد نمونه: همولیز، لیپمیک و ایکتریک
روش نگهداری نمونه: 3 روز 8-2 درجه2 ماه در 20- درجه
دمای انتقال نمونه: دمای 8-2 درجه
سایر اطلاعات: خودداری از ذوب و انجماد مجدد
روش انجام آزمایش: IFA
مدت زمان جوابدهی: 5 روزه
میتوکندریها مراکز انرژی سلول ها هستند. آنتیبادیهای ضد میتوکندری (Anti-Mitochondrial Antibody (AMA) پروتئینهای خونی هستند که زمانی تولید میشوند که بدن تلاش میکند به سلولها، اندامها و بافتهای خود حمله کند. هنگامی که این اتفاق میافتد، سیستم ایمنی بدن به گونهای که گویی آلوده شده است با آن مبارزه میکند.
تست AMA به تشخیص موثر مقادیر غیرعادی بالای چنین آنتیبادیهایی در جریان خون کمک میکند. آزمایش آنتی بادی ضد میتوکندری بیشتر برای تشخیص کلانژیت صفراوی اولیه (PBC)، که قبلاً به عنوان سیروز صفراوی اولیه، یک بیماری خود ایمنی شناخته میشد، استفاده میشود. این نشان میدهد که بدن علیه خودش حمله میکند و سلولهای سالم را با بیماری اشتباه میگیرد.
PBC یک بیماری التهابی است که مجاری صفراوی کبد را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث التهاب و زخم میشود. این یک وضعیت تدریجی در حال پیشرفت است که منجر به تحلیل رفتن کبد و انسداد جریان صفرا میشود. چنین مجاری صفراوی انسدادی میتواند باعث تجمع ترکیبات سمی در کبد شود که میتواند باعث ایجاد اسکار مادام العمر شود. زنان بین 35 تا 60 سال بیشترین احتمال ابتلا به PBC را دارند.
بنابراین، یک آزمایش آنتی بادی ضد میتوکندری برای کمک به تأیید تشخیص بالینی PBC توسط پزشک انجام میشود.
اگر آزمایش AMA مثبت باشد، یافتهها سطح AMA-M2 (تیتر) را نیز نشان میدهد. همچنین اگر یکی از بیماریهای خود ایمنی زیر وجود داشته باشد، ممکن است نتایج آزمایش AMA مثبت شود:
بنابراین، قبل از تأیید تشخیص PBC، پزشکان ممکن است آزمایشهای تصویربرداری کبد یا بیوپسی کبد را پیشنهاد کنند. با توجه به اینکه وجود نتایج نامطلوب تست AMA برای تشخیص بیماری کافی نیست، ممکن است پزشک به آزمایشهای اضافی مانند:
نیاز داشته باشد.