انعقادی

انعقادی
شایعترین مایع موجود در بدن ما که تحت فشار بالا در سراسر بدن گردش میکند و عملکرد بدن را حفظ میکند، خون است.
فرآیند انعقاد خون
انعقاد خون فرآیند تشکیل لخته یا ترومبوز به منظور جلوگیری از، از دست دادن بیش از حد خون از بدن است که به عنوان هموستاز شناخته میشود. این یک توده ژل مانند است که توسط پلاکتها و فیبرین در خون تشکیل میشود. کل فرآیند در اینجا به سه مرحله اصلی تقسیم میشود:
هموستاز اولیه: شامل فرآیند انقباض عروق است که به آسیب بدن در دیواره عروق پاسخ میدهد. پس از زخمی شدن، دیوارههای عروقی بلافاصله با کاهش میزان جریان خون در ناحیه عفونی، واکنش نشان میدهند.
در مرحله بعد، پلاکتها نقش کلیدی در پوشاندن ناحیه آسیب دیده برای توقف خونریزی دارند. آنها همچنین فرآیندی را فعال میکنند که یک لخته فیبرین را به نام هموستاز ثانویه تشکیل میدهد. این منجر به آزاد شدن محتویات دانهای ذخیره شده حاوی سروتونین، ADP و ترومبوکسان میشود که منجر به فعال شدن بیشتر پلاکتها در پلاسمای خون میشود.
از آنجایی که پلاکتها به تنهایی نمیتوانند آسیبهای وارده به دیواره رگها را تامین کنند، بنابراین یک لخته خون باید لزوماً تشکیل شود. این تشکیل لختههای خون به چندین فاکتور لخته شدن بستگی دارد، که یکدیگر را در آبشار لخته شدن فعال میکنند.
این آبشار منجر به تشکیل فیبرینوژن میشود که یک پروتئین محلول پلاسما است. فیبرینوژن به پروتئینهای فیبرین تبدیل میشود و در نهایت به یکدیگر میچسبند و لخته تشکیل میدهند. لختههای پلاکتی را ترومبوس سفید مینامند و اگر گلبولهای قرمز نیز وجود داشته باشد به آن ترومبوس قرمز میگویند.
آزمایشات قابل انجام در این بخش شامل:
در بخش انعقادی آزمایشگاه اوستا تمام آزمایشات معمول انعقاد قابل انجام میباشد که شامل زمان پروترومبین (PT/INR)، زمان ترومبوپلاستین جزئی (PTT)، سطح فیبرینوژن (Fibrinogen) و سنجش D-Dimer و فعالیت پروتئینهای انعقادی مانند پروتئین C و S است. همچنین این بخش طیف گستردهای از سنجشهای تخصصی انعقاد را ارائه میدهد. اینها عبارتند از: سنجش فاکتور، سنجش مهارکننده، سنجش آنتی Xa، غربالگری ترومبوفیلی، غربالگری فون ویلبراند، غربالگری لوپوس، غربالگری ترومبوسیتوپنی ناشی از هپارین (HIT)، سنجش فعالیت/مهارکننده ADAMTS13 و تست عملکرد پلاکتی.
نحوه عملکرد بخش انعقادی آزمایشگاه پاتوبیولوژی اوستا:
مهم است که نمونههای خون برای آزمایشهای انعقادی بدون تاخیر به آزمایشگاه ارسال شوند، نمونهها نباید یک شبه در یخچال نگهداری شوند. آزمایش در صورتی دقیقتر است که ظرف 4 ساعت پس از رگ گیری در روند کار قرار گیرد. از آنجایی که پایداری فاکتورهای انعقادی متفاوت است، درخواستهای اورژانسی به صلاحدید آزمایشگاه بر اساس مناسب بودن نمونه انجام میشود.
در صورت نیاز به آزمایش بر روی بیمارانی که درمان ضد انعقادی دارند، داروی ضد انعقاد باید به وضوح در فرم درخواست، ذکر شود. این اطلاعات تضمین میکند که تستها بر اساس آن اولویت بندی شوند و همچنین تفسیر نتایج را تسهیل میکند.
آزمایش انعقاد خون برای چیست؟
آزمایش فاکتورهای انعقادی برای تشخیص مشکل در انعقاد خون برای مثال: لخته شدن خون، خون ریزی بیش از حد، پایین بودن پلاکتها، کنترل در مصرف داروهای ضد انعقاد، سقط جنین، وجود لخته خون در عروق و… تجویز میگردد.
دستگاه Coagulometer:
در آزمایشگاه اوستا تمامی تستهای انعقادی با استفاده از به روزترین و پیشرفتهترین دستگاهها توسط کارشناسان مجرب و زیر نظر مسئول فنی انجام میگیرد.
کنترل کیفی:
بخش انعقادی آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک اوستا، دارای کالیبراسیون دستگاه به صورت دورهای است. همچنین جهت صحت و نتایج دقیق آزمایشات از کنترل کیفی داخلی و خارجی استاندارد استفاده میکند.
این مرکز در صورت مشاهده نتایج غیر طبیعی یا اختلاف با مقادیر مرجع، مسئول فنی تکرار آزمایش را دستور خواهد داد.
محیط بخش انعقادی:
این بخش از مواد و تجهیزات پیشرفته و استاندارد بهرهمند است و نمونهها در محیطی با دمای مناسب و شرایط استاندارد، نگهداری میشوند. در این بخش تمامی پرسنل از دستکش، ماسک و وسایل محافظتی در برابر آلودگی استفاده میکنند.
پرسنل متخصص:
دانش و مهارت در آنالیز دستی: جهت تهیه و تفسیر اسمیر خون محیطی
قادر به کار کردن با دستگاههای پیشرفته: جهت استفاده از آنالیزرهای هماتولوژی و کوآگلومتر
دانش و مهارت در آگاهی از بیماری ها: جهت تفسیر نتایج و ارائه گزارشات صحیح