نام کامل آزمایش: Bilirubin Direct
نام اختصاری آزمایش: Bil.D
نام کامل آزمایش: Bilirubin Direct
نام اختصاری آزمایش: Bil.D
نوع نمونه: سرم، پلاسمای EDTA
حجم نمونه: 0.5 ml
موارد رد نمونه: همولیز
روش نگهداری نمونه: 5 روز 2 تا 8 درجه 3 ماه در 20- درجه
دمای انتقال نمونه: 2-8 درجه 20- درجه
سایر اطلاعات: ناشتايی، از داروی Hepatoxic استفاده نشود.
روش انجام آزمایش: photometric
مدت زمان جوابدهی: 1 روزه
Bilirubin Direct (که گاهی اوقات به آن کونژوگه نیز میگویند) شکلی از بیلی روبین است که با اسید گلوکرونیک کونژوگه شده و در صفرا دفع میشود. اندازه گیری این متابولیت در تشخیص و نظارت بر بسیاری از حالات بیماری مرتبط با افزایش بیلی روبین کمک میکند.
بیماریهای مرتبط با افزایش بیلی روبین به طور کلی به سه نوع پیش کبدی، کبدی و پس از کبدی تقسیم میشوند. زردی پیش کبدی معمولاً ناشی از کم خونیهای همولیتیک است که دارای جزء بزرگی از بیلی روبین غیر مستقیم است. یرقان پس از کبد معمولاً به دلیل تومورهای سر لوزالمعده که مجرای صفراوی و سنگهای صفراوی را مسدود میکند، ایجاد میشود، در چنین مواردی بیلی روبین بیشتر مستقیم است.
زردی کبدی ممکن است متغیر باشد: تومورهای کبدی عمدتاً بیلی روبین مستقیم تولید میکنند، در حالی که نقایص کونژوگاسیون، مانند سندرم گیلبرت، بیلی روبین غیر مستقیم را افزایش میدهد.
در بیماری همولیتیک نوزاد، بیلی روبین غیرمستقیم ممکن است به حدی افزایش یابد که از سد خونی مغزی عبور کرده و توسط عناصر چربی در مغز جذب شده و کرنیکتروس تولید کند. تعویض خون برای به حداقل رساندن این انتقال ضروری است.
این آزمایش بیلی روبین را در خون یا ادرار بررسی میکند. این آزمایش اغلب برای بررسی مشکلات کبدی مانند هپاتیت یا انسداد مانند سنگ کیسه صفرا انجام میشود.
همچنین ممکن است این آزمایش برای بررسی آسیب احتمالی کبد در صورت مصرف زیاد الکل به طور منظم انجام شود. مصرف بیش از حد الکل میتواند به مرور زمان به کبد آسیب برساند.
سایر عوامل دیگر جهت تجویز این آزمایش عبارتند از:
ورزش شدید و بارداری میتواند نتایج آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد. ویتامین C، هورمونهای آندروژن و برخی داروها مانند فنازوپیریدین و ریفامپین میتوانند بر نتایج تأثیر بگذارند. همچنین بی اشتهایی یا غذا نخوردن به مدت طولانی، میتواند بر نتایج آزمایش تاثیرگذار باشد.