آزمایش کراتینین Creatinine
آزمایش کراتینین Creatinine
آزمایش کراتینین Creatinine با بررسی میزان کراتینین موجود در ادرار و خون، عملکرد کلیه شما را بررسی میکند. کراتینین یک ماده زائد است که معمولاً توسط کلیهها از خون شما فیلتر میشود. سطوح غیر طبیعی کراتینین میتواند نشانه بیماری کلیوی باشد.
کراتینین ماده زائد کراتین است. کراتین یک ماده شیمیایی است که بدن از آن برای تامین انرژی عضلات استفاده میکند. همانطور که عضلات شما انرژی مصرف میکنند، تجزیه میشوند. این تجزیه طبیعی بافت ماهیچهای باعث میشود کراتینین در جریان خون شما آزاد شود.
کلیههای شما معمولاٌ کراتینین را فیلتر میکنند. اما، اگر کلیههای شما به درستی کار نمیکنند، ممکن است سطح کراتینین در بدن شما بالاتر از حد طبیعی باشد.
آزمایش کراتینین شامل جمع آوری ادرار در یک دوره 24 ساعته و گرفتن خون میشود. پزشک شما از این نمونهها استفاده میکند تا ببیند کلیههای شما چه مقدار کراتینین را در عرض 24 ساعت فیلتر میکنند.
نتایج آزمایش کراتینین
آزمایش کراتینین یکی از راههای تخمین میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR)، یا اینکه کلیهها چقدر خون شما را فیلتر میکنند، است. GFR کد اصلی است که توسط پزشک برای تعیین میزان عملکرد کلیهها استفاده می شود.
اغلب پزشکان به اندازه گذشته از آزمایش کراتینین استفاده نمیکنند، زیرا جمع آوری ادرار در یک دوره 24 ساعته ناخوشایند است.
در عوض، آنها معمولاً از یک آزمایش خون به نام نرخ تخمینی فیلتراسیون گلومرولی (eGFR) همراه با آزمایش ادرار مانند نسبت آلبومین به کراتینین ادرار (uACR) استفاده میکنند که فقط یک بار ادرار کردن را شامل میشود.
آیا علائم کراتینین بالا وجود دارد؟
سطوح بالای کراتینین اغلب به این معنی است که شما دچار آسیب کلیوی هستید که مانع از عملکرد کلیههای شما به خوبی میشود. اگر دچار بیماری کلیوی شوید، ممکن است در مراحل اولیه علائمی نداشته باشید. اما، با پیشرفت بیماری، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
خستگی (احساس خستگی دائمی).
تغییرات در دفعات ادرار کردن
عدم اشتها.
طعم بد در دهان
حالت تهوع
انقباضات عضلانی
تست کراتینین چگونه عمل میکند؟
آزمایش کراتینین نمونههای ادرار و خون شما را برای کراتینین، یک ماده زائد، بررسی می کند. هنگامی که عملکرد کلیه کاهش مییابد، مواد زائد را نیز فیلتر نمیکنند. این بدان معنی است که این ماده در خون شما باقی میماند. این تنها یکی از آزمایشاتی است که پزشکان برای بررسی عملکرد کلیه استفاده میکنند. تفاوت کلیدی در این آزمایش این است که به جای یکبار نمونه برداری ادرار، بایستی آزمایش ادرار 24 ساعته انجام شود.
پزشک همچنین با استفاده از نمونه خون، میزان کراتین خون شما را اندازه گیری میکند. آنها از این نتایج برای رسیدن به GFR شما استفاده میکنند. GFR شما به پزشک میگوید که کلیههای شما چقدر خوب کار می کنند.
آزمایش کراتینین Creatinine چه زمانی انجام میشود؟
پزشک ممکن است آزمایش کراتینین را زمانی که معتقد است نتایج آزمایش خون eGFR دقیق نیست، درخواست کند. به طور مثال افرادی که دارای توده عضلانی بسیار کم یا زیاد هستند ممکن است این آزمایش برای آنها تجویز شود.. یک بدنساز نمونه ای از افرادی است که ممکن است توده عضلانی زیادی داشته باشد.
آیا آزمایش کراتینین در خانه انجام میشود؟
آزمایش 24 ساعته ادرار در آزمایش کراتینین در خانه انجام میشود و قسمت نمونه خون در آزمایشگاه یا در مطب پزشک صورت میگیرد. شما تمام ادرار خود را در طی 24 ساعت در خانه جمع آوری خواهید کرد. در طول این مدت، همچنان میتوانید فعالیتهای عادی روزانه خود را انجام دهید.
آیا باید قبل از آزمایش کراتینین ناشتا باشم؟
به طور کلی، شما میتوانید قبل و در طول آزمایش کراتینین به طور معمول غذا بخورید. با این حال، پزشک ممکن است به شما بگوید که یک شب غذا نخورید. همچنین ممکن است از شما بخواهند که قبل از آزمایش گوشت نخورید. این میتواند نتایج را تغییر دهد، زیرا سطوح بالاتری از کراتین در گوشت وجود دارد که باعث میشود بدن شما در طول آزمایش سطوح بالاتری از کراتینین داشته باشد.
در صورت فراموشی یک نوبت جمع آوری ادرار
جمع آوری نمونه ادرار در طول روز بسیار مهم است تا آزمایش کراتینین دقیق باشد. اگر از یک جمع آوری ادرار صرف نظر کنید، میتواند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد. در صورت رخ دادن این اتفاق با پزشک خود تماس بگیرید تا ببینید آیا باید آزمایش را ادامه دهید یا متوقف کنید و از روز بعد شروع کنید.
اگر نتایج تست کراتینین بالا باشد به چه معناست؟
اگر نتایج آزمایش نشان دهد که کراتینین شما بالاست، معمولاً به کاهش عملکرد کلیه اشاره میکند. اما همیشه اینطور نیست. پزشک معمولاً از نتایج چندین آزمایش مختلف استفاده میکند و همه عوامل را قبل از تشخیص بیماری کلیوی در نظر می گیرد. نتایج غیر طبیعی همچنین میتواند به موارد زیر اشاره کند:
- نارسایی قلبی
- عدم عملکرد مناسب مثانه
- کم آبی بدن
- آسیب کلیه
آیا آزمایش کراتینین Creatinine میتواند اشتباه شود؟
آزمایش کراتینین به طور کلی یک آزمایش قابل اعتماد است. این تست تنها تخمینی از GFR است، و در برخی موارد میتواند نتیجهای بالاتر از آنچه GFR شما واقعاً هست ارائه دهد. علاوه بر این، چند دلیل وجود دارد که نتایج ممکن است بالا یا پایین باشد. این موارد عبارتند از:
عدم جمع آوری ادرار به درستی
مصرف داروهایی که بر نتایج آزمایش تأثیر می گذارد.
خوردن مقادیر زیادی پروتئین یا پیروی از یک رژیم غذایی وگان.
بارداری
توده عضلانی کم یا زیاد.
شرکت در ورزش با شدت بالا.
مهم است که با پزشک خود در مورد نتایج صحبت کنید و هر گونه نگرانی که دارید به او توجه کنید.
آیا نوشیدن آب میتواند کراتینین را کاهش دهد؟
بله، نوشیدن آب میتواند به طور موقت سطح کراتینین را کاهش دهد. برای دقیقترین نتایج، باید آب بنوشید.پ
چه سطحی از کراتینین نشان دهنده نارسایی کلیه است؟
سطح کراتین به تنهایی تعیین کننده بیماری کلیوی نیست. پزشک از آزمایشهای مختلفی برای تشخیص نارسایی کلیه استفاده میکند. آزمایش کراتینین سرم (که فقط از خون استفاده میکند) میتواند اطلاعاتی از نحوه عملکرد کلیهها بدهد. این نتایج معمولاً بر حسب میلیگرم در دسی لیتر (mg/dL) میباشد. سن، توده عضلانی و جنسیت تعیین شده به تعیین سطح شما کمک می کند.
به طور کلی، سطح کراتینین طبیعی عبارت است از:
تا 1.3 میلیگرم در دسی لیتر برای افرادی که در بدو تولد مرد هستند (AMAB).
تا 1.1 میلیگرم در دسی لیتر برای افرادی که در بدو تولد زن تعیین شدند (AFAB).
به یاد داشته باشید، پزشک به نتایج یک آزمایش متکی نیست. آنها GFR شما را تعیین میکنند و از آن برای تعیین مراحل بعدی استفاده می کنند.
آیا آزمایش کراتینین Creatinine همان GFR است؟
آزمایش کراتینین بخشی از GFR (نرخ فیلتراسیون گلومرولی) است. پزشک GFR را با استفاده از نتایج آزمایش کراتین و یک معادله ریاضی محاسبه میکند که سن، جنسیت و سایر عوامل را در نظر میگیرد.
نتیجه گیری
آزمایش کراتین به ترسیم تصویری از سلامت کلی کلیه شما کمک میکند. این شامل جمع آوری ادرار 24 ساعته و خون گیری است. از آنجایی که ادرار کردن در یک ظرف بزرگ در تمام روز خیلی راحت نیست، ممکن است پزشک ابتدا آزمایشهای دیگری را پیشنهاد کند. هر گونه نگرانی در مورد آزمایش را با پزشک خود در میان بگذارید و مطمئن شوید که دستورالعملها را به دقت دنبال میکنید.
مطالب مشابه:
آزمایش BUN
دیابت بارداری
آزمایش CBC (شمارش کامل خون)
آزمایش FBS
منبع: my.clevelandclinic