بیماریهای مقاربتی STDs
بیماریهای مقاربتی STDs
بیماریهای مقاربتی (STDs) توسط عفونتهای مقاربتی (STIs) ایجاد میشوند. آنها عمدتاً از طریق تماس جنسی منتقل میشوند. بیماریهای مقاربتی توسط باکتریها، ویروسها یا انگلها ایجاد میشوند. عفونت مقاربتی ممکن است از فردی به فرد دیگر در خون، مایع منی یا واژن و سایر مایعات بدن منتقل شود.
گاهی اوقات عفونتهای مقاربتی از راههایی غیر از تماس جنسی منتقل میشوند. به عنوان مثال، بیماریهای مقاربتی میتواند در دوران بارداری یا زایمان به نوزادان سرایت کند. بیماریهای مقاربتی نیز میتوانند از طریق انتقال خون یا سوزنهای مشترک منتشر شوند.
بیماریهای مقاربتی همیشه علائمی ایجاد نمیکنند. یک فرد میتواند عفونتهای مقاربتی را از فرد دیگری که سالم به نظر میرسد و حتی نمیداند که عفونت دارد، دریافت کند.
انواع بیماریهای مقاربتی STDs
کلامیدیا
بیماری کلامیدیا یک عفونت شایع مقاربتی STI است. این بیماری توسط باکتری به نام کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد میشود. هرکسی ممکن است به کلامیدیا متلا شود. اغلب علائمی ایجاد نمیکند، بنابراین ممکن است افراد ندانند که به آن مبتلا هستند. آنتی بیوتیکها میتوانند آن را درمان کنند، اما اگر درمان نشود، این بیماری میتواند مشکلات جدی برای سلامتی فرد ایجاد کند.
علائم کلامیدیا
در زنان:
ترشحات عیر طبیعی واژن
سوزش در ادرار
درد در زیر شکم و در حین رابطه جنسی که میتواند همراه با حالت تهوع و تب باشد.
در مردان:
ترشح از آلت تناسلی
احساس سوزش ادرار
درد و تورم در یک یا هر دو بیضه
اگر این بیماری رکتوم را هدف قرار دهد، میتواند هر در مردان و هم در زنان باعث درد رکتوم، ترشح و خونریزی شود.
تبخال تناسلی
تبخال تناسلی یکی دیگر از بیماریهای مقاربتی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد میشود. این بیماری میتواند باعث ایجاد زخم در ناحیه تناسلی یا مقعدی، باسن و روان شود. شما میتوانید آن را از رابطه جنسی واژینال، نقعدی یا دهانی با فردی که آن را دارد دریافت کنید. این ویروس حتی زمانی که زخم وجود نداشته باشد میتواند پخش شود. مادران همچنین میتوانند نوزادان خود را در هنگام زایمان مبتلا کنند.
سوزاک
سوزاک یک عفونت مقاربتی است. در بزرگسالان جوان بیشتر شایع است. باکتریهایی که باعث سوزاک میشوند میتوانند دستگاه تناسلی، دهان یا مقعد را مبتلا کنند. شما میتوانید در طول رابطه جنسی واژینال، دهانی و مقعدی با شریک مبتلا به این بیماری، به سوزاک مبتلا شوید. یک زن باردار میتواند آن را در هنگام زایمان به نوزاد خود منتقل کند.
سوزاک همیشه علائمی ایجاد نمیکند. در مردان سوزاک میتواند باعث درد هنگام ادرار و ترشح از آلت تناسلی شود. بنابراین در صورت عدم درمان میتواند مشکلاتی در پروستات و بیضهها ایجاد کند.
در زنان، علائم اولیه سوزاک اغلب خفیف است. بعداٌ میتواند باعث خونریزی بین قاعدگی، درد هنگام ادرار و افزایش ترشحات از واژن شود. اگر درمان نشود، میتواند منجر به بیماری التهابی لگن شود که باعث مشکلاتی در بارداری و ناباروری میشود.
HIV
HIV مخفف ویروس نقص ایمنی انسانی است. این ویروس با از بین بردن نوعی گلبول سفید که به بدن شما در مبارزه با عفونت کمک میکند، به سیستم ایمنی بدن شما آسیب میرساند. این شما را در معرض خطر سایر عفونتها و بیماریها قرار میدهد.
ایدز چیست؟
ایدز مخفف سندرم نقص ایمنی اکتسابی است. این مرحله نهایی عفونت HIV است. این زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به دلیل ویروس، به شدت آسیب ببیند. همه افراد مبتلا به HIV به ایدز مبتلا نمیشوند.
علائم HIV
اولین علائم عفونت HIV ممکن است علائمی شبیه آنفولانزا باشد:
- تب
- لرز
- کهیر
- تعریق شبانه (تعریق شدید هنگام خواب)
- دردهای عضلانی
- گلو درد
- خستگی
- غدد لنفاوی متورم
- زخمهای دهان
این علائم ممکن است در عرض دو تا چهار هفته ظاهر شوند و از بین بروند. این مرحله عفونت حاد HIV نام دارد.
اگر عفونت درمان نشود، به عفونت مزمن HIV تبدیل میشود. اغلب در این مرحله هیچ علامتی وجود ندارد. اگر درمان نشود، در نهایت ویروس سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف میکند. سپس عفونت به ایدز تبدیل خواهد شد.
HPV
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک از عفونتهای مقاربتی است. آنها میتوانند باعث ایجاد زگیل در قسمتهای مختلف بدن شما شوند. بیش از 200 نوع وجود دارد. حدود 40 مورد از آنها از طریق تماس مستقیم جنسی با فردی که این ویروس را دارد منتقل میشود. آنها همچنین میتوانند از طریق سایر تماسهای نزدیک و پوست به پوست پخش شوند. برخی از انواع بیماری میتوانند باعث سرطان شوند.
دو دسته HPV مقاربتی وجود دارد. HPV کم خطر میتواند باعث ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی، مقعد، دهان یا گلو شود. HPV پرخطر میتواند باعث سرطانهای مختلف شود: سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان ولو، برخی از انواع سرطان دهان و گلو، سرطان واژن، سرطان آلت تناسلی
علائم عفونت HPV
برخی از افراد به دلیل برخی از عفونتهای کم خطر HPV دچار زگیل میشوند، اما انواع دیگر (از جمله انواع پرخطر) هیچ علامتی ندارند.
اگر عفونت پرخطر HPV سالها طول بکشد و باعث تغییرات سلولی شود، ممکن است علائمی داشته باشید. اگر این تغییرات سلولی به سرطان تبدیل شود، ممکن است علائمی نیز داشته باشید. اینکه چه علائمی دارید بستگی به این دارد که کدام قسمت از بدن تحت تأثیر قرار گرفته است.
شپش تناسلی
شپش تناسلی حشرهای کوچک هستند که معمولاً در ناحیه تناسلی انسان زندگی میکنند. همچنین گاهی اوقات روی سایر موهای درشت بدن مانند موهای پا، زیر بغل، سبیل، ریش، ابروها یا مژهها نیز مشاهده میشود. شپش ناحیه تناسلی روی ابرو یا مژه کودکان یا نوجوانان ممکن است نشانهای از قرار گرفتن در معرض یا سوء استفاده جنسی باشد.
شپشهای تناسلی انگل هستند و برای زنده ماندن باید از خون انسان تغذیه کنند. آنها یکی از سه نوع شپش هستند که روی انسان زندگی میکنند. دو نوع دیگر شپش سر و شپش بدن هستند. هر نوع شپش متفاوت است و ابتلا به یک نوع به این معنی نیست که نوع دیگری را دریافت خواهید کرد.
علائم شپش تناسلی
شایعترین علامت شپش تناسلی خارش شدید در ناحیه تناسلی است. همچنین ممکن است نیتس (تخم شپش) یا شپش خزنده را مشاهده کنید.
سیفلیس
بیماری سیفلیس یک عفونت مقاربتی (STI) است که توسط باکتری ایجاد میشود. ناحیه تناسلی، لبها، دهان یا مقعد مردان و زنان را مبتلا میکند. شما معمولاً در اثر تماس جنسی با فردی که به این بیماری مبتلاست، به سیفلیس مبتلا میشوید. همچنین میتواند در دوران بارداری از مادر به جنین منتقل شود.
مرحله اولیه سیفلیس معمولاٌ باعث ایجاد یک زخم منفرد، کوچک و بدون درد میشود. گاهی اوقات باعث تورم در غدد لنفاوی مجاور میشود. اگر آن را درمان نکنید، سیفلیس معمولاً باعث ایجاد بثورات پوستی بدون خارش میشود که اغلب روی دستها و پاهای شماست. بسیاری از افراد تا سالها متوجه علائم نمیشوند. علائم ممکن است از بین بروند و برگردند.
زخمهای ناشی از سیفلیس ابتلا یا انتقال HIV را در حین رابطه جنسی آسانتر میکند. اگر باردار هستید، سیفلیس میتواند عوارضی ایجاد کند یا ممکن است کودک خود را از دست بدهید. در موارد نادر، سیفلیس باعث مشکلات جدی سلامتی و حتی مرگ میشود.
سیفلیس در صورت ابتلای زودهنگام به راحتی با آنتی بیوتیک قابل درمان است. استفاده صحیح از کاندومهای لاتکس، خطر ابتلا یا انتشار سیفلیس را تا حد زیادی کاهش میدهد، اما به طور کامل از بین نمیبرد. اگر شما یا همسرتان به لاتکس حساسیت دارید، میتوانید از کاندوم پلی اورتان استفاده کنید. مطمئنترین راه برای جلوگیری از عفونت، نداشتن رابطه جنسی مقعدی، واژینال یا دهانی است.
تریکومونیازیس
تریکومونیازیس یک عفونت مقاربتی (STI) است که توسط یک انگل ایجاد میشود. در طول رابطه جنسی از فردی به فرد دیگر سرایت میکند. بسیاری از افراد هیچ علامتی ندارند. اگر علائم را مشاهده کردید، معمولاً در عرض 5 تا 28 روز پس از ابتلا رخ میدهد.
این بیماری میتواند باعث واژینیت در زنان شود. علائم عبارتند از:
- ترشحات زرد مایل به سبز یا خاکستری از واژن
- ناراحتی در حین رابطه جنسی
- بوی واژن
- ادرار دردناک
- خارش سوزش و درد واژن و فرج
اکثر مردان علائمی ندارند. در صورت ابتلا ممکن است این علائم را داشته باشند:
- خارش یا سوزش داخل آلت تناسلی
- سوزش بعد از ادرار یا انزال
- ترشح از آلت تناسلی
تریکومونیازیس میتواند خطر ابتلا یا انتشار سایر عفونتهای مقاربتی را افزایش دهد. زنان باردار مبتلا به تریکومونیازیس بیشتر احتمال دارد خیلی زود زایمان کنند و نوزادان آنها وزن کم هنگام تولد دارند.
علائم بیماریهای مقاربتی STDs
بیماریهای مقاربتی میتوانند طیف وسیعی از علائم را داشته باشند، از جمله بدون علامت. به همین دلیل است که عفونتهای مقاربتی ممکن است تا زمانی که فرد دچار عوارض شود یا شریک زندگیاش مشخص نشود، مورد توجه قرار نگیرد.
علائم STI ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- زخم یا برجستگی در ناحیه تناسلی یا در ناحیه دهان یا مقعد.
- ادرار دردناک یا سوزش.
- ترشح از آلت تناسلی.
- خونریزی غیرمعمول واژینال
- درد هنگام رابطه جنسی
- ترشحات غیرمعمول یا بدبوی واژن.
- درد و تورم غدد لنفاوی، به ویژه در کشاله ران، اما گاهی اوقات گستردهتر است.
- درد زیر شکم.
- تب.
- بثورات روی تنه، دستها یا پاها.
علائم عفونت مقاربتی ممکن است چند روز پس از تماس ظاهر شود. اما ممکن است سالها طول بکشد تا شما با هر گونه مشکل قابل توجهی مواجه شوید، بسته به اینکه چه چیزی باعث STI شده است.
زمان مراجعه به پزشک
اگر شما از نظر جنسی فعال هستید و ممکن است در معرض یک عفونت مقاربتی قرار گرفته باشید.
علائم عفونت مقاربتی را دارید.
قبل از شروع رابطه جنسی با یک شریک جدید.
علل
بیماریهای مقاربتی STDs میتوانند ناشی از موارد زیر باشند:
باکتریها: سوزاک، سیفلیس و کلامیدیا نمونههایی از بیماریهای مقاربتی هستند که توسط باکتریها ایجاد میشوند.
انگلها: تریکومونیازیس یک بیماری مقاربتی است که توسط یک انگل ایجاد میشود.
ویروسها: بیماریهای مقاربتی ناشی از ویروسها شامل ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، ویروس هرپس سیمپلکس و ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) است که باعث ایدز میشود.
عوامل خطر
هر فردی که از نظر جنسی فعالیت داشته باشد، در معرض خطر ابتلا یا انتقال یک بیماری STD است.
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به عفونت مقاربتی را افزایش دهند عبارتند از:
داشتن رابطه جنسی محافظت نشده
رابطه جنسی دهانی ممکن است خطر کمتری داشته باشد. اما اگر فردی از وسایل جلوگیریکننده استفاده نکند، عفونتهای مقاربتی همچنان میتوانند سرایت کنند.
داشتن تماس جنسی با بسیاری از شرکا، هرچه با افراد بیشتری فعالیت جنسی داشته باشید، خطر ابتلا به این بیماری در شما بیشتر است.
داشتن سابقه بیماریهای مقاربتی
مجبور شدن به رابطه جنسی
سوء استفاده از الکل یا استفاده از مواد مخدر تفریحی.
تزریق مواد مخدر استفاده از یک سوزن مشترک در حین تزریق مواد مخدر میتواند بسیاری از عفونتهای جدی را گسترش دهد. به عنوان مثال میتوان به ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)، هپاتیت B و هپاتیت C اشاره کرد.
افراد 15 تا 24 ساله سطوح بالایی از STI را در مقایسه با افراد مسن گزارش میدهند.
از مادر به نوزاد منتقل میشود.
در دوران بارداری یا زایمان، برخی از عفونتهای مقاربتی میتوانند از مادر به نوزاد منتقل شوند. به عنوان مثال میتوان به سوزاک، کلامیدیا، HIV و سیفلیس اشاره کرد. بیماریهای مقاربتی در نوزادان میتواند باعث مشکلات جدی یا حتی مرگ شود. تمام زنان باردار باید از نظر عفونتهای مقاربتی غربالگری شوند و در صورت نیاز تحت درمان قرار گیرند.
عوارض بیماریهای مقاربتی STDs
بسیاری از افراد در مراحل اولیه STD هیچ علامتی ندارند. به همین دلیل روش غربالگری، برای جلوگیری از عوارض مهم است.
عوارض احتمالی بیماریهای مقاربتی STDs عبارتند از:
درد لگن.
عوارض بارداری
التهاب چشم.
آرتریت.
بیماری التهابی لگن.
ناباروری.
بیماری قلبی.
برخی از سرطانها، مانند سرطانهای دهانه رحم و رکتوم مرتبط با HPV.
پیشگیری از بیماریهای مقاربتی STDs
راههای زیادی برای جلوگیری یا کاهش خطر ابتلا به STD وجود دارد.
از رابطه جنسی خودداری کنید.
با فردی که مبتلا به این بیماری نسیت بمانید.
خودداری از رابطه جنسی با شریک جدید در صورت ابتلا به عفونت مقاربتی
رابطه جنسی دهانی ممکن است بی خطر باشد امات در صورت عدن استفاده از وسایل جلوگیریکننده ممکن است بیماریهای مقاربتی منتقل شود.
واکسن بزنید.
از وسایل جلوگیریکننده مستقیم پوست به پوست استفاده کنید.
از مصرف بیش از حد الکل و مواد مخدر خودداری کنید.
قبل از هر تماس جنسی با شریک جنسی خود صحبت کنید.
نتیجه گیری
عفونتهای مقاربتی شایع هستند. اگر احساس سوزش یا خارش ناخوشایندی در اطراف اندام تناسلی یا سایر علائم احتمالی STI دارید، با یک پزشک صحبت کنید. آنتی بیوتیکها معمولاٌ میتوانند عفونت را با موفقیت درمان کنند. در بیشتر مواقع، میتوانید یک بیماری مقاربتی را بدون عوارض طولانی مدت درمان کنید. در برخی موارد، مانند HIV، ممکن است نیاز به درمان مادام العمر داشته باشید. استفاده از اقدامات پیشگیرانه STI هنگامی که از نظر جنسی فعال هستید، میتواند خطر ابتلا به STI را کاهش دهد.
مطالب مشابه: