آزمایش کمپلمان CH50
آزمایش کمپلمان CH50
آزمایش کمپلمان CH50 یک آزمایش آزمایشگاهی است که فعالیت کل کمپلمان را در سرم اندازه گیری میکند. کمپلمان، گروهی از پروتئینها هستند که بخشی از سیستم ایمنی ذاتی را تشکیل میدهند. تست CH50 برای کمک به تشخیص و نظارت بر برخی بیماریهای خودایمنی و التهابی استفاده میشود و برای ارزیابی اثربخشی سیستم کمپلمان در بدن تجویز میشود.
پاتوژنهای مضری که به بدن حمله میکنند، توسط سیستم ایمنی بدن با کمک این مکانیسم از بین میروند. چندین پروتئین که سیستم کمپلمان را تشکیل میدهند توسط کبد ترشح میشوند و میتوانند به قدری زیاد باشند که تا 5 درصد از کسر گلوبولین در نمونه خون را تشکیل دهند.
هدف از آزمایش CH50 چیست؟
سیستم ایمنی بدن به پروتئینهای موجود در سیستم کمپلمان متکی است تا با محافظت از بدن در برابر میکروبها، وظیفه خود را در حفظ سالم نگه داشتن بدن انجام دهد. 9 پروتئین اصلی وجود دارد (C1-C9) و میتوانند به طور مستقل آزمایش شوند، اما CH50 همه آنها را به یکباره آزمایش میکند. این به تشخیص یا نظارت بر اختلالات یا عفونتهای خود ایمنی کمک میکند.
CH50 چه چیزی را آزمایش میکند؟
این آزمایش تعیین میکند که آیا شما به اندازه کافی از پروتئینهای کمپلمان اصلی در بدن خود برای حمایت از سیستم ایمنی سالم استفاده میکنید یا خیر.
چه افرادی باید آزمایش CH50 را انجام دهند؟
اگر فرد یک اختلال خود ایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید داشته باشد، ممکن است پزشک آزمایش CH50 را توصیه کند. این آزمایش همچنین برای بیماریهای مرتبط با ضعف سیستم ایمنی، یا عفونت یا التهاب مزمن یا مداوم مفید است.
تفسیر نتایج تست CH50
نتایج در محدوده نرمال CH50 نشان میدهد که سطح پروتئین کمپلمان شما برای نیازهای شما کافی است.
سطوح پایین CH50 ممکن است نشان دهنده ابتلا به لوپوس، آرتریت روماتوئید، کمبود تغذیه، عفونت، بیماری کلیوی یا سایر مسائلی باشد که ممکن است نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشد. به عنوان مثال، میتوانید سطوح پروتئین C3 یا C4 خود را به صورت جداگانه آزمایش کنید تا احتمال ابتلا به لوپوس را رد کنید.
اگر سطح بالای CH50 دارید، ممکن است نیاز به آزمایشات بیشتر برای سرطان (مانند لوسمی) یا کولیت اولسراتیو داشته باشید.
یک آزمایش آزمایشگاهی CH50، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما قرار میدهد که میتوانید از آنها برای دریافت درمان مناسب استفاده کنید، که میتواند شامل اصلاح شیوه زندگی یا دارو باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نتایج آزمایش خود با پزشک مشورت کنید.
آزمایش خون کمپلمان CH50 برای چه عواملی استفاده میشود؟
عفونتهای مکرر، آنژیوادم یا التهاب
اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید
بیماریهای ناشی از کمپلکسهای ایمنی مانند اختلالات کلیوی و واسکولیت
چه شرایطی با فعالیت غیر طبیعی کمپلمان مرتبط است؟
سطوح فعالیت کمپلمان بسته به محل خاصی در بدن میتواند متفاوت باشد.
افزایش فعالیت کمپلمان ممکن است در موارد زیر مشاهده شود:
- سرطان
- عفونتهای خاص
- کولیت زخمی
کاهش فعالیت کمپلمان ممکن است در موارد زیر مشاهده شود:
- سیروز
- گلومرولونفریت
- آنژیوادم ارثی
- هپاتیت
- رد پیوند کلیه
- نفریت لوپوس
- سوء تغذیه
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک
- کمبودهای کمپلمان ارثی نادر
آزمایش خون CH50 برای چیست؟
اگر افراد علائم مربوط به یک اختلال خود ایمنی را تجربه کرده باشند، ممکن است پزشک این آزمایش را تجویز کند. علائم یا نشانههای رایج یک اختلال خود ایمنی عبارتند از:
- درد یا تورم مزمن مفاصل
- تب مکرر
- درد شکم یا مشکلات گوارشی
- غدد متورم
- خستگی
- بثورات پوستی
- حالت تهوع یا استفراغ
- سردرد
- سرگیجه یا سبکی سر
- خشکی چشم یا تاری دید
- کاهش وزن ناگهانی
- تشنگی و تکرر ادرار
نتیجه گیری
سیستم کمپلمان از پروتئینهایی ساخته شدند که بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند. نزدیک به 30 پروتئین وجود دارد که با هم کار میکنند تا از بدن در برابر هر گونه عفونت یا بیماری محافظت کنند. عملکرد اصلی این پروتئینها تشکیل آنتی بادی در برابر عفونتها، از بین بردن سلولهای مرده، خنثی سازی ویروس و باکتریها و ایجاد ایمنی است.
اما در مواقعی حتی ممکن است بافتهای سالم را از بین ببرند که منجر به اختلالات خود ایمنی میشود. آزمایش کمپلمان CH50 یک آزمایش خون است که فعالیت کلی این پروتئینها به ویژه مسیر فعال سازی کمپلمان را تشخیص میدهد.
مطالب مشابه: