Blog

آزمایش Complement C4

آزمایش Complement C4

آزمایش Complement C4، میزان پروتئین C4 را در خون اندازه گیری می‌کند. این پروتئین‌ها بخشی از سیستم کمپلمان بیمار هستند، بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن که به کشتن باکتری‌ها و ویروس‌های عامل بیماری کمک می‌کند.

با اندازه‌گیری سطوح کمپلمان C4، به ‌ویژه در مقایسه با سایر بخش‌های سیستم کمپلمان، پزشک می‌تواند بیماری‌های خاص را تشخیص دهد و پیگیری کند. یکی از بیماری‌هایی که معمولاً سطوح غیرطبیعی C4 را شامل می‌شود، لوپوس اریتماتوز سیستمیک، یک اختلال خود ایمنی است.

دلیل تجویز آزمایش Complement C4

اگر پزشک مشکوک به اختلالات خود ایمنی، به ویژه لوپوس باشد، ممکن است شخص به این آزمایش نیاز داشته باشد. علائم لوپوس ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • بثورات به شکل پروانه روی گونه‌ها
  • زخم‌های دهان یا بینی
  • ریزش مو
  • درد و تورم مفاصل
  • تب‌های کم
  • کم خونی
  • سردرد
  • حساسیت به نور خورشید یا نور
  • خستگی مفرط
  • تورم در اطراف چشم‌ها و در دست‌ها و پاها
  • درد در قفسه سینه هنگام نفس کشیدن عمیق
  • بی‌حسی یا کبودی در انگشتان دست و پا در اثر سرما یا استرس

پزشک نیز ممکن است این آزمایش را در صورت نگرانی در مورد عملکرد کلیه یا علائم هپاتیت مزمن تجویز کند. اگر قبلاً یک بیماری خودایمنی برای شما تشخیص داده شده است، ممکن است این آزمایش را برای بررسی پیشرفت آن انجام دهید.

چه تست‌های دیگری همراه با آزمایش خون Complement C4 تجویز می‌شود؟

پزشک همچنین ممکن است آزمایش کل فعالیت مکمل یا CH50 را تجویز کند. این تست تمام 9 جزء سیستم کمپلمان، از C1 تا C9 را اندازه گیری می‌کند.

پزشک اغلب یک تست کمپلمان C3 به همراه تست کمپلمان C4 را تجویز می‌کند. در برخی بیماری‌ها، هر دو تست پایین است. اما در برخی دیگر، تنها 1 تست پایین است. در لوپوس، هر دو سطح C3 و C4 معمولاٌ پایین است.

اگر پزشک مشکوک به لوپوس باشد، ممکن است تعدادی آزمایش خون دیگر برای مشاهده عملکرد سیستم ایمنی بدنتان انجام دهید. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آزمایش‌هایی برای اندازه گیری آنتی بادی در خون

میزان رسوب گلبول‌های قرمز و آزمایش‌های پروتئین واکنشی C که التهاب را اندازه گیری می‌کند.

پانل‌هایی از آزمایش‌ها برای تعیین اینکه آیا کلیه‌ها، کبد و عضلات درگیر هستند یا خیر

تفسیر نتایج آزمایش خون Complement C4

نتایج آزمایش ممکن است بسته به سن، جنسیت، سابقه سلامتی و موارد دیگر متفاوت باشد. از پزشک خود بپرسید که نتایج آزمایش شما چه معنایی برای شما دارد.

محدوده طبیعی برای آزمایش خون کمپلمان C4، می‌تواند 15 تا 45 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا 0.15 تا 0.45 گرم در لیتر (g/L) باشد.

سطح کمپلمان اغلب بلافاصله پس از عفونت یا آسیب به طور چشمگیری افزایش می‌یابد. هنگامی که سیستم کمپلمان شما در پاسخ به بیماری‌های مداوم مانند لوپوس فعال می‌شود، سطح آن معمولاٌ پایین می آید.

سطوح معمولی C4 چیست؟

محدوده نرمال برای نتایج آزمایش C4 بین 15 تا 45 میلی گرم در دسی لیتر است. این محدوده ممکن است بسته به اندازه‌گیری‌ها و نمونه‌های مورد استفاده برای تکمیل آزمایش کمی متفاوت باشد. مطمئن شوید که با پزشک خود در مورد نتایج خود و معنای آنها بر اساس سابقه پزشکی خود صحبت کنید.

کم کمپلمان C4 به چه معناست؟

سطوح پایین کمپلمان C4 کمتر از 15 میلی گرم در دسی لیتر ممکن است نشان دهنده برخی از انواع مشکلات و شرایط سلامتی باشد مانند:

سوء تغذیه

لوپوس

بیماری‌های کبدی مانند هپاتیت و سیروز

کمبودهای ژنتیکی ارثی

آنژیوادم ارثی (تورم زیر پوست)

برخی از بیماری‌های کلیوی یا رد کلیه پس از پیوند

بیماری‌های دوران کودکی مانند دیابت شیرین و پورپورای هنوخ شوئن‌لاین

سطوح کم کمپلمان C4 همچنین می‌تواند نتیجه ذخیره یا حمل و نقل نامناسب نمونه خون شما باشد.

سطوح بالای Complement C4 به چه معناست؟

دلایل مختلفی وجود دارد که شما ممکن است سطوح بالای کمپلمان C4 بیش از 45 میلی گرم در دسی لیتر داشته باشید. اگر اخیراً آسیب یا عفونتی داشته‌اید، احتمالاً C4 بیشتری در خون خود دارید. سطوح بالای کمپلمان C4 را می‌توان در افراد مبتلا به سرطان یا بیماری التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو نیز یافت.

افراد مبتلا به لوپوس به طور معمول دارای سطوح پایین کمپلمان C4 هستند، به خصوص زمانی که بیماری به طور فعال باعث التهاب می‌شود. اگر مبتلا به لوپوس هستید، سطوح بالای C4 می‌تواند نشان دهنده این باشد که بدن شما به درمان‌ها یا داروهایی که برای مدیریت بیماری خود مصرف می‌کنید، پاسخ می‌دهد.

نتیجه گیری

مهم است به خاطر داشته باشید که هر فرد بسته به جنسیت، سن، استعداد ژنتیکی و شرایط سلامت قبلی یا زمینه‌ای نتایج متفاوتی خواهد داشت. شما باید در مورد نتایج آزمایش C4 خود با پزشک خود صحبت کنید و اطلاعات بیشتری کسب کنید.

 

مطالب مشابه:

آزمایش C3 Complement

بیماری ویپل چیست؟

آزمایش دی دایمر D-dimer

آزمایش آلدولاز Aldolase

17 آبان, 1403 مطالب علمی, مقالات علمی , , , ,
درباره admin avesta

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *