آزمایش بیلی روبین کونژوگه (Direct)
آزمایش بیلی روبین کونژوگه (Direct)
آزمایش بیلی روبین کونژوگه (Direct)، بیلی روبین را در خون یا ادرار شما بررسی میکند. بیلی روبین ماده ای زرد رنگ است که وقتی بدن شما گلبولهای قرمز را تجزیه میکند تولید میشود. بیلی روبین نیز بخشی از صفرا است که کبد شما آن را برای کمک به هضم غذای میسازد. مقدار کمی بیلی روبین در خون شما طبیعی است. بزرگسالان روزانه 250 تا 350 میلی گرم بیلی روبین تولید میکنند.
مقداری بیلی روبین به پروتئین خاصی (آلبومین) در خون متصل میشود. به این نوع بیلی روبین، بیلی روبین غیر کونژوگه یا غیر مستقیم میگویند. در کبد، بیلی روبین به شکلی تبدیل میشود که بدن شما میتواند آن را از بین ببرد. به این بیلی روبین کونژوگه یا بیلی روبین مستقیم میگویند. این بیلی روبین از کبد به روده کوچک میرود و مقدار بسیار کمی از آن وارد کلیهها شده و از طریق ادرار دفع میشود. این بیلی روبین همچنین رنگ زرد متمایز خود را به ادرار میدهد.
این آزمایش اغلب برای بررسی مشکلات کبدی مانند هپاتیت یا انسداد مانند سنگ کیسه صفرا انجام میشود.
دلیل تجویز آزمایش بیلی روبین کونژوگه (Direct)
اگر به نظر برسد کبد شما آنطور که باید کار نمیکند، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. علائم عبارتند از:
- زردی پوست و سفیدی چشم (یرقان)
- ادرار زرد تیره
- مدفوع خاکستری روشن یا خاکستری رنگ
- حالت تهوع
- استفراغ
- خستگی شدید
- درد یا تورم شکم
همچنین ممکن است این آزمایش را برای بررسی آسیب احتمالی کبد در صورت مصرف زیاد الکل به طور منظم انجام دهید. مصرف بیش از حد الکل میتواند به مرور زمان به کبد آسیب برساند.
چه عواملی باعث آزمایش بیلی روبین (Direct) میشود:
هپاتیت کبد شما ممکن است به دلایل مختلفی مانند عفونت با ویروس هپاتیت و مصرف بیش از حد مواد مخدر یا الکل ملتهب شود. هنگامی که سلولهای کبدی در اثر هپاتیت آسیب میبینند، کبد ممکن است بیلی روبین غیر مستقیم و مستقیم را وارد جریان خون کند. این باعث سطوح بالاتر بیلی روبین میشود.
سنگ کیسه صفرا
مجرای صفراوی لولهای است که صفرا را به روده کوچک میبرد. بیلی روبین یا کلسترول میتواند سنگهایی را تشکیل دهد که مجرا را مسدود میکند. این باعث میشود که بیلی روبین – عمدتاً بیلی روبین مستقیم – در جریان خون شما افزایش یابد.
التهاب مجرای صفراوی
سطوح بالاتر بیلی روبین مستقیم در خون ممکن است ناشی از التهاب در لولهای باشد که صفرا را به روده کوچک میرساند.
چه تستهای دیگری همراه با تست بیلی روبین تجویز میشود:
شما احتمالاً این آزمایش را به عنوان بخشی از پانل کبدی یا گروهی از آزمایشات کبدی مرتبط انجام خواهید داد. هنگامی که کبد شما آسیب میبیند، آنزیمهای کبدی ممکن است به خون شما نشت کنند. در نتیجه، ممکن است به سایر آزمایشات خون نیاز داشته باشید، مانند:
- آلکالین فسفاتاز یا ALP
- آسپارتات ترانس آمیناز یا AST
- آلانین ترانس آمیناز یا ALT
- گاما گلوتامیل ترانسفراز یا GGT
همچنین ممکن است برای بررسی سطح پروتئینهای کبدی مانند آلبومین نیاز به آزمایش داشته باشید.
نتایج آزمایش بیلی روبین (Direct) به چه معناست؟
نتایج بر حسب میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) داده میشود. بنابراین نتایج طبیعی آزمایش خون از 0 تا 0.3 میلی گرم در دسی لیتر در بزرگسالان متغیر است.
اگر نتایج آزمایش خون شما بالاتر باشد، ممکن است بیلی روبین در ادرار شما نیز ظاهر شود. بیلی روبین در ادرار افراد عادی و سالم وجود ندارد.
نتایج بالاتر ممکن است به این معنی باشد که شما مشکل کبد، هپاتیت یا سنگ کیسه صفرا دارید.
سطوح بالاتر همچنین ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:
- عفونت خون (به نام مسمومیت خون یا سپتی سمی)
- کم خونی داسی شکل
- برخی سرطانها یا تومورها
- برخی از بیماریهای نادر ارثی
- زخم مجرای صفراوی
چه عواملی ممکن است بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد؟
ورزش شدید و بارداری، ویتامین C، هورمونهای آندروژن و برخی داروها مانند فنازوپیریدین و ریفامپین، بی اشتهایی یا ناشتایی برای مدت طولانی میتوانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند.
مطالب مشابه: