Blog

آزمایش SGOT

آزمایش SGOT

آزمایش SGOT

آزمایش SGOT (گلوتامیک اگزالواستیک ترانس آمیناز) یا آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) سطح آنزیم AST در خون را برای ارزیابی سلامت کبد اندازه گیری می‌کند. اعداد بالای 50 برای مردان و 45 برای زنان نشان دهنده آسیب احتمالی کبد است.

این آنزیم در حال حاضر معمولاٌ AST نامیده می‌شود که مخفف آسپارتات آمینوترانسفراز است. آزمایش SGOT (یا تست AST) میزان آنزیم کبدی را در خون ارزیابی می‌کند.

این آزمایش معمولاً با آزمایش شمارش کامل خون CBC ترکیب می‌شود و به پزشکان کمک می‌کند تا هر گونه بیماری کبدی موجود و همچنین آسیب خفیف تا شدید کبدی را تشخیص دهند.

دلیل استفاده از آزمایش SGOT:

آزمایش SGOT ممکن است برای کمک به پزشک در تشخیص آسیب کبدی یا بیماری کبد استفاده شود. هنگامی که سلول‌های کبد آسیب می‌بینند، SGOT به جریان خون نشت می‌کند و سطح این آنزیم در خون شما را افزایش می‌دهد.

این آزمایش ممکن است برای ارزیابی سلامت کبد برای افرادی که به بیماری‌هایی مانند هپاتیت C مبتلا هستند، استفاده شود.

SGOT در چندین نواحی بدن شما از جمله کلیه‌ها، ماهیچه‌ها، قلب و مغز شما یافت می‌شود. اگر هر یک از این مناطق آسیب دیده باشد، سطح SGOT شما ممکن است بالاتر از حد طبیعی باشد. به عنوان مثال، سطوح می‌تواند در طول حمله قلبی یا در صورت آسیب عضلانی، افزایش یابد.

از آنجایی که SGOT در سرتاسر بدن شما ظاهر می‌شود، بخشی از نمایه کبد شامل آزمایش ALT نیز می‌شود. ALT دیگر آنزیم ضروری کبد است و برخلاف SGOT، در بالاترین غلظت در کبد یافت می‌شود. آزمایش ALT اغلب یک شاخص قطعی‌تر از آسیب احتمالی کبد است.

آزمایش SGOT

اقدامات احتیاطی جهت آزمایش SGOT

از مصرف هر گونه داروی بدون نسخه (OTC) از جمله استامینوفن (تیلنول) در دو روز قبل از آزمایش خودداری کنید. در صورت مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهید. شما باید قبل از انجام آزمایش به پزشک خود در مورد تمام داروهایی که مصرف می‌کنید اطلاع دهید.

شب قبل از آزمایش نیز مقدار زیادی آب بنوشید. هیدراته ماندن باعث می‌شود خونگیری راحت تر انجام شود.

نتایج آزمایش SGOT

اگر نتایج آزمایش SGOT شما بالا باشد، به این معنی است که یکی از اندام‌ها یا ماهیچه‌های حاوی آنزیم ممکن است آسیب ببیند. اینها شامل کبد، عضلات، قلب، مغز و کلیه‌ها می‌شود. پزشک ممکن است آزمایشات دیگری را برای تشخیص بهتر تجویز کند.

محدوده طبیعی تست SGOT معمولاٌ بین 8 تا 45 واحد در لیتر سرم است. به طور کلی، مردان ممکن است به طور طبیعی مقادیر بیشتری از AST در خون داشته باشند. نمره بالای 50 برای مردان و 45 برای زنان بالاست و ممکن است نشان دهنده آسیب باشد.

سطوح بسیار بالای AST یا ALT نشان دهنده شرایطی است که باعث آسیب شدید کبدی می‌شود. این شرایط عبارتند از:

هپاتیت حاد ویروسی A یا هپاتیت B

شوک، یا فروپاشی سیستم گردش خون

آسیب گسترده کبدی که احتمالاً توسط سموم ایجاد می‌شود، از جمله مصرف بیش از حد داروهای OTC مانند استامینوفن

در صورت قطعی نبودن نتیجه آزمایش SGOT

اگر آزمایش SGOT قطعی نباشد، پزشک ممکن است آزمایش‌های بعدی بیشتری را تجویز کند. اگر آنها بخواهند به طور خاص عملکرد کبد یا آسیب کبدی را بررسی ‌کنند، ممکن است موارد زیر را نیز تجویز کنند:

پانل انعقادی، آزمایش بیلی روبین، آزمایشات گلوکز، تعداد پلاکت، همه این آزمایش‌ها آزمایش خون هستند و می‌توانند در یک آزمایش پانل کامل خون (CBP) تکمیل شوند. اگر تصور می‌شود که سایر اندام‌ها یا ماهیچه‌ها دلیل سطوح بالای AST شما هستند، پزشک ممکن است آزمایش‌های بیشتری را برای تشخیص مشکل تجویز کند، مانند سونوگرافی از کبد.

در صورت بالا بودن SGOT:

اگر نتایج آزمایش شما نشان دهد که سطح SGOT شما افزایش پیدا کرده است، ممکن است یک یا چند اندام تولید کننده این آنزیم ها آسیب ببینند. نتیجه افزایش مداوم سطوح SGOT در جریان خون می‌تواند منجر به عوارض سلامتی اضافی شود. از این رو، باید در اسرع وقت درمان انجام شود.

در صورت پایین بودن SGOT:

در حالی که یک بدن سالم به اندازه کافی آنزیم SGOT تولید می‌کند تا عملکرد کبد را در سلامت مطلوب حفظ کند، سطوح پایین این آنزیم می‌تواند برای سلامت کلی مضر باشد. اگر نتایج تست SGOT شما سطح SGOT پایینی را نشان دهد، در این صورت در خطر ابتلا به کمبود ویتامین B6 یا هر نوع بیماری کلیوی و/یا کبدی هستید.

چه چیزی باعث AST / SGOT بالا می‌شود؟

آنزیم‌های AST یا SGOT در قسمت‌های مختلف بدن (از جمله کبد) تولید می‌شوند. هر زمان که به هر یک از اندام‌ها آسیب وارد شود، سطح AST یا SGOT افزایش می‌یابد. یکی از دلایل اصلی افزایش سطح SGOT آسیب عضلانی یا حتی حمله قلبی است.

آزمایش SGOT

علائم سطوح بالای SGOT:

سطوح بالای SGOT ممکن است علائمی مانند زردی پوست و چشم‌ها (یرقان)، کبودی آسان، خونریزی بیش از حد، تنگی نفس، خستگی، ضعف، مشکل در تمرکز، تورم در پاها، مچ پا یا شکم و خارش پوست ایجاد کند. اگر هر یک از این علائم را دارید، برای تشخیص و درمان مناسب با پزشک خود مشورت کنید.

درمان سطوح بالای SGOT:

برای کاهش سطوح بالای SGOT، تشخیص و درمان علت زمینه‌ای مانند هپاتیت، سوء مصرف الکل یا سایر شرایط پزشکی مهم است. درمان ممکن است شامل داروها و اصلاح شیوه زندگی باشد، مانند ترک الکل و حفظ وزن سالم.

نتیجه گیری

SGOT و SGPT به عنوان نشانگرهای حیاتی عملکرد کبد عمل می‌کنند. سطوح بالای این آنزیم‌ها در خون ممکن است نشان دهنده بیماری یا آسیب کبدی باشد. علاوه بر این، سطح بالای SGOT ممکن است نشان دهنده بیماری یا اختلال در سایر اندام‌هایی باشد که در آن وجود دارد. اغلب، آزمایش SGOT برای ارزیابی عملکرد کبد و تشخیص بیماری کبد در مراحل اولیه آن استفاده می‌شود.

 

مطالب مشابه:

آزمایش LDL

آزمایش تری گلیسیرید Triglycerides

بیماری‌های گوارشی

آزمایش BUN

5 آبان, 1403 مطالب علمی, مقالات علمی , , , ,
درباره admin avesta

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *