آزمایش غربالگری گلوکز (GCT)
آزمایش غربالگری گلوکز (GCT)
تست غربالگری گلوکز (GCT) بخشی از آزمایش پیش از تولد است که اغلب در دوران بارداری برای بررسی دیابت بارداری انجام میشود، دیابت بارداری نوعی دیابت است که در دوران بارداری ایجاد میشود و میتواند مادر و جنین را تحت تاثیر قرار دهد. این آزمایش معمولاً بین هفته 27 تا 28 بارداری برای ارزیابی خطر انجام میشود و در صورت مثبت بودن، تشخیص و آزمایش بیشتر طبق نظر پزشک باید انجام شود.
آزمایش در دو مرحله انجام میشود. اولین مورد مصرف یک نوشیدنی شیرین است که یک ساعت بعد، قند خون اندازه گیری میشود. نتایج نشان میدهد که آیا دیابت بارداری ممکن است وجود داشته باشد یا خیر.
اگر نتایج آزمایش خارج از محدوده استاندارد باشد، ممکن است آزمایشات بیشتری برای تشخیص دیابت بارداری مورد نیاز باشد.
نتایج آزمایش غربالگری گلوکز (GCT)
نتایج آزمایش غربالگری گلوکز (GCT) بر حسب میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا میلی مول در لیتر (mmol/L) داده میشود.
سطح قند خون زیر 140 میلی گرم در دسی لیتر (7.8 میلی مول در لیتر) استاندارد در نظر گرفته میشود.
در سطح قند خون 140 میلی گرم در دسی لیتر (7.8 میلی مول در لیتر) تا کمتر از 190 میلی گرم در دسی لیتر (10.6 میلی مول در لیتر) نیاز به آزمایش تحمل گلوکز سه ساعته برای تشخیص دیابت بارداری را نشان میدهد.
سطح قند خون 190 میلی گرم در دسی لیتر (10.6 میلی مول در لیتر) یا بالاتر نشان دهنده دیابت بارداری است. هر فردی در این سطح باید قند خون را در خانه قبل از صبحانه و بعد از غذا کنترل کند.
برخی از کلینیکها یا آزمایشگاهها از آستانه پایین 130 میلی گرم در دسی لیتر (7.2 میلی مول در لیتر) هنگام آزمایش دیابت بارداری استفاده میکنند.
افراد مبتلا به دیابت بارداری ممکن است بتوانند با مدیریت دقیق سطح قند خون در بقیه دوران بارداری از عوارض جلوگیری کنند.
کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان توصیه میکند که افرادی که دیابت بارداری دارند یک تست تحمل گلوکز دو ساعته 4 تا 12 هفته پس از زایمان برای آزمایش دیابت نوع 2 انجام دهند.
تست غربالگری گلوکز در دوران بارداری
آزمایش غربالگری گلوکز یک آزمایش معمول در دوران بارداری است که سطح گلوکز (قند) خون زن باردار را بررسی میکند.
دیابت بارداری، قند خون بالا (دیابت) است که در دوران بارداری شروع میشود یا پیدا میشود.
نتایج غیرعادی تست دو مرحلهای آزمایش تحمل گلوکز به چه معناست؟
مقادیر غیر طبیعی خون برای آزمایش تحمل گلوکز خوراکی 100 گرمی 3 ساعته عبارتند از:
ناشتا: بیشتر یا مساوی 95 میلی گرم در دسی لیتر (5.3 میلی مول در لیتر)
1 ساعت: بیشتر یا مساوی 180 میلی گرم در دسی لیتر (10.0 میلی مول در لیتر)
2 ساعت: بیشتر یا مساوی 155 میلی گرم در دسی لیتر (8.6 میلی مول در لیتر)
3 ساعت: بیشتر یا مساوی 140 میلی گرم در دسی لیتر (7.8 میلی مول در لیتر)
تست یک مرحله ای
مقادیر غیر طبیعی خون برای تست تحمل گلوکز خوراکی 75 گرمی 2 ساعته عبارتند از:
ناشتا: بیشتر یا مساوی 92 میلی گرم در دسی لیتر (5.1 میلی مول در لیتر)
1 ساعت: بیشتر یا مساوی 180 میلی گرم در دسی لیتر (10.0 میلی مول در لیتر)
2 ساعت: بیشتر یا مساوی 153 میلی گرم در دسی لیتر (8.5 میلی مول در لیتر)
اگر فقط یکی از گلوکز خون شما در تست تحمل گلوکز خوراکی بالاتر از حد طبیعی باشد، ممکن است پزشک به سادگی به شما پیشنهاد کند که برخی از غذاهایی که میخورید را تغییر دهید. سپس، پس از اینکه رژیم غذایی خود را تغییر دادید، ممکن است پزشک دوباره از شما آزمایش بخواهد.
دلیل تجویز آزمایش غربالگری گلوکز GCT
تشخیص دیابت بارداری: تشخیص دیابت بارداری در دوران بارداری انجام میشود، این نوعی دیابت است که در دوران بارداری ایجاد میشود و در صورت عدم درمان ممکن است خطراتی را برای مادر و جنین به دنبال داشته باشد.
تجزیه و تحلیل خطر: با بررسی عواملی مانند سن، سابقه خانوادگی و وزن قبل از بارداری که میتواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد، به ارزیابی خطر کمک میکند.
تشخیص زودهنگام: اگر از طریق تشخیص زودهنگام، آزمایش مثبت شود، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند این وضعیت را از طریق رژیم غذایی، ورزش و دارو مدیریت کنید، این بیماری به طور قابل توجهی قابل کنترل است.
بارداری سالم و نوزاد: با بررسی دیابت بارداری میتوان خطرات سلامتی مادر و جنین را در دوران بارداری ارزیابی کرد. سطح بالای قند خون در صورت کنترل نشدن میتواند عوارضی مانند وزن زیاد هنگام تولد، زایمان زودرس و زایمان سزارین ایجاد کند.
علائمی که نیاز به آزمایش غربالگری گلوکز (GCT) دارد:
تشنگی شدید (Polydipsia): ممکن است بیشتر احساس تشنگی کنید و مصرف آب روزانه شما نسبت به حالت عادی افزایش یابد.
تکرر ادرار (Polyuria): تشنگی بیش از حد میتواند به دلیل افزایش مصرف آب منجر به تکرر ادرار شود.
افزایش گرسنگی (پلی فاژی): به دلیل اشتهای نامناسب یا تغییر در عادات غذایی، میل به غذا بیشتر میشود که میتواند نشان دهنده دیابت بارداری باشد.
تاری دید: این به دلیل سطح بالای قند خون است که بر عدسی چشم تأثیر میگذارد و منجر به تاری دید در دوران بارداری میشود.
کاهش وزن بیدلیل: به دلیل اشتهای نامناسب برخی از زنان در دوران بارداری احساس کاهش وزن میکنند که ممکن است نشانه دیابت بارداری باشد.
عوارض سلامتی برای نوزاد
دیابت بارداری در صورت عدم درمان می تواند منجر به عوارض متعددی برای سلامتی در نوزاد شود، اما با مراقبت های پزشکی مناسب میتوان این وضعیت را کنترل کرد.
ماکروزومی (وزن بالا هنگام تولد): این امر روند زایمان را دشوارتر میکند و خطر آسیب به نوزاد و عوارض در هنگام زایمان را افزایش میدهد.
هیپوگلیسمی (قند خون پایین): شرایط هیپوگلیسمی را میتوان در نوزادان مشاهده کرد. این به این دلیل است که تولید انسولین آنها ممکن است در پاسخ به سطوح بالای قند خون مادر تحریک شده باشد.
سندرم دیسترس تنفسی (RDS): افزایش دیابت بارداری ممکن است منجر به رشد ناکافی ریهها شود که باعث مشکلات تنفسی در نوزاد و ایجاد سندرم دیسترس تنفسی میشود.
زردی: خطر زردی در نوزادانی که با زرد شدن پوست و چشم شناسایی میشوند افزایش مییابد.
سطوح پایین کلسیم سرم (هیپوکلسمی): نوزادان مبتلا به دیابت بارداری ممکن است سطح سرمی پایینی از کلسیم را تجربه کنند که میتواند باعث انقباض عضلات، تحریک پذیری و تشنج شود.
عوامل خطر
افرادی که در معرض میانگین خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار دارند، معمولاً این آزمایش را در سه ماهه دوم بارداری انجام میدهند، معمولاً بین هفتههای 24 تا 28 بارداری.
افراد در معرض خطر بالای دیابت بارداری ممکن است این آزمایش را زودتر از 24 تا 28 هفته انجام دهند.
عوامل خطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شاخص توده بدنی 30 یا بالاتر.
- کمبود فعالیت بدنی.
- دیابت بارداری در بارداریهای اولیه
- یک وضعیت پزشکی مرتبط با ابتلا به دیابت، مانند سندرم متابولیک یا سندرم تخمدان پلی کیستیک.
- داشتن 35 سال یا بیشتر در دوران بارداری.
- دیابت در یک خویشاوند خونی
- داشتن نوزادی در بارداری قبلی که در هنگام تولد بیش از (4.1 کیلوگرم) وزن داشته است.
اکثر افرادی که دیابت بارداری دارند، نوزادان سالمی به دنیا میآورند. با این حال، اگر به دقت مدیریت نشود، دیابت بارداری میتواند منجر به مشکلات بارداری شود. اینها میتواند شامل یک وضعیت تهدید کننده زندگی به نام پره اکلامپسی باشد.
دیابت بارداری همچنین میتواند خطر داشتن نوزادی بزرگتر از حد معمول را افزایش دهد. داشتن چنین نوزاد بزرگی ممکن است خطر آسیبهای هنگام تولد را افزایش دهد یا منجر به زایمان سزارین شود.
افرادی که دیابت بارداری داشتهاند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.
نتیجه گیری
در دوران بارداری خطر ابتلا به دیابت بارداری افزایش مییابد و ممکن است هم مادر و هم جنین را تحت تاثیر قرار دهد. پس اگر مادر باردار هستید، باید این آزمایش را انجام دهید.
مطالب مشابه:
آزمایش GTT (دیابت بارداری)
آزمایش HbA1c
بارداری مولار
دیابت
منبع: redcliffelabs