آزمایش آلکالین فسفاتاز ALP
آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP)
آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) میزان ALP را در خون شما اندازه گیری میکند. ALP آنزیمی است که در بسیاری از قسمتهای بدن شما یافت میشود. هر قسمت از بدن شما نوع متفاوتی از ALP تولید میکند. بیشتر ALP در کبد، استخوانها، کلیهها و دستگاه گوارش شما یافت میشود.
سطوح غیر طبیعی ALP در خون شما ممکن است نشانه طیف وسیعی از شرایط سلامتی، از جمله بیماری کبد، اختلالات استخوانی و بیماری مزمن کلیوی باشد. اما آزمایش آلکالین فسفاتاز به تنهایی نمیتواند منبع ALP در خون شما را شناسایی کند، بنابراین آزمایشات دیگری معمولاً برای تشخیص مورد نیاز است.
آلکالین فسفاتاز آنزیمی است که در بدن شما یافت میشود. آنزیمها پروتئینهایی هستند که به انجام واکنشهای شیمیایی کمک میکنند. به عنوان مثال، آنها میتوانند مولکولهای بزرگ را به قطعات کوچکتر تجزیه کنند، یا میتوانند به مولکولهای کوچکتر کمک کنند تا به یکدیگر بپیوندند تا ساختارهای بزرگتری تشکیل دهند.
کاربرد آزمایش آلکالین فسفاتاز
آزمایش آلکالین فسفاتاز اغلب برای غربالگری یا کمک به تشخیص بیماریهای کبد یا استخوان استفاده میشود. این آزمایش همچنین ممکن است به تشخیص یا نظارت بر سایر شرایط سلامتی کمک کند.
پزشک ممکن است آزمایش آلکالین فسفاتاز را به عنوان بخشی از یک معاینه معمول تجویز کند. بسیاری از شرایط ممکن است بر سطح ALP تأثیر بگذارد، بنابراین آزمایش اغلب با سایر آزمایشهای خون انجام میشود. این تستهای دیگر شامل پانل متابولیک جامع (CMP) یا تستهای عملکرد کبدی است که عملکرد کبد شما را بررسی میکند.
در صورت داشتن علائم آسیب کبدی یا اختلالات استخوانی، ممکن است آزمایش آلکالین فسفاتاز نیز تجویز شود. علائم بیماری کبد عبارتند از:
حالت تهوع و استفراغ
کمبود اشتها
خستگی
ضعف
زردی، وضعیتی که باعث زرد شدن پوست و چشمها میشود.
تورم و/یا درد در شکم
تورم در مچ پا و پاها
ادرار تیره رنگ و / یا مدفوع روشن
خارش مکرر
علائم اختلالات استخوانی عبارتند از:
درد در استخوانها
التهاب و آرتریت در مفاصل
استخوانهایی که شکل غیرعادی و/یا خیلی بزرگ دارند.
استخوانهای شکسته
نتایج آزمایش آلکالین فسفاتاز
سطوح بالای آلکالین فسفاتاز (ALP) ممکن است نشانه مشکل کبد یا اختلال استخوان باشد. مشکلات کبدی و اختلالات استخوانی باعث ایجاد انواع مختلف ALP میشود. اما نتایج آزمایش نمیتواند نشان دهد کدام نوع ALP بالا است.
اگر نتایج آزمایش، سطوح بالای ALP را نشان میدهد، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری را برای کمک به کشف علت ایجاد مشکل تجویز کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آزمایش ایزوآنزیم ALP: این آزمایش میتواند تشخیص دهد که کدام قسمت از بدن ALP را میسازد. اما این تست ممکن است در همهی آزمایشگاهها انجام نشود..
تستهای عملکرد کبد: اگر نتایج این آزمایشات نیز بالا باشد، سطح بالای ALP احتمالاً ناشی از مشکل در کبد است.
سطوح بالای آلکالین فسفاتاز از کبد ممکن است نشانهی موارد زیر باشد:
انسداد در مجاری صفراوی
سیروز
هپاتیت
مونونوکلئوز، که گاهی اوقات میتواند باعث تورم در کبد شود.
در صورت بالا بودن سطح آلکالین فسفاتاز
اگر سطح آلکالین فسفاتاز بالا باشد و نتایج آزمایشهای کبدی طبیعی باشد، ممکن است مشکل از یک اختلال استخوانی مانند بیماری استخوان پاژه باشد. این بیماری استخوانها را به طور غیرعادی بزرگ و ضعیف میکند و باعث میشود که آنها راحتتر بشکنند.
سطوح نسبتاً بالای ALP ممکن است نشانهای از انواع مختلفی از شرایط، از جمله لنفوم هوچکین، نارسایی قلبی یا برخی عفونتها باشد.
سطوح پایین ALP کمتر رایج است. آنها ممکن است نشانه کمبود روی، سوء تغذیه، کم خونی خطرناک، بیماری تیروئید، بیماری ویلسون یا هیپوفسفاتازی، یک بیماری ژنتیکی نادر که بر استخوانها و دندانها تأثیر میگذارد، باشد.
نتیجه گیری
بسیاری از عوامل میتوانند بر سطح ALP تأثیر بگذارند. بارداری میتواند باعث افزایش سطح ALP از حد طبیعی شود. کودکان و نوجوانان ممکن است سطوح بالایی از ALP داشته باشند، زیرا استخوانهای آنها در حال رشد است. قرصهای ضد بارداری و برخی داروها ممکن است سطح ALP را کاهش دهند، در حالی که سایر داروها میتوانند باعث افزایش سطح آن شوند. حتی مصرف یک وعده غذایی چرب قبل از آزمایش آلکالین فسفاتاز نیز ممکن است باعث افزایش اندکی در ALP شود.
مطالب مشابه:
بیماریهای گوارشی
آزمایش CBC (شمارش کامل خون)
آزمایش SGPT
رتینوپاتی مرتبط با دیابت
منبع: medlineplus