Blog

آزمایش SGPT

آزمایش SGPT

آزمایش SGPT

آزمایش SGPT که به آن (آزمایش گلوتامیک پیروویک ترانس آمیناز سرم) می‌گویند، برای شناسایی سطح گلوتامیک پیروویک ترانس آمیناز (GPT) در جریان خون انجام می‌شود. GPT آنزیمی است که توسط انواع مختلف سلول‌های بدن تولید می‌شود. سلول‌هایی که بیشترین میزان GPT را تولید می‌کنند، سلول‌های قلب، کلیه، کبد و عضله هستند. با این حال، این آزمایش اغلب برای بررسی وضعیت سلامت کبد استفاده می‌شود.

ALT یا آلانین آمینوترانسفراز نام دیگر SGPT است.

آسپارتات ترانس آمیناز (AST) و ALT ویژگی‎های مشترکی دارند، زیرا هر دو آنزیم به سلول‌های پارانشیمی کبد مرتبط هستند. اگرچه می‌توان آن را در پلاسما و سایر بافت‌های انسانی یافت، اما ALT اغلب در کبد شناسایی می‌شود. دو مرحله از چرخه آلانین توسط آن کاتالیز می‌شود.

به عنوان شاخص‌هایی برای سلامت کبد، ALT سرم، AST (آسپارتات ترانس آمیناز)، و نسبت آنها اغلب از نظر بالینی ارزیابی می‌شوند. ALT به تبدیل غذا به انرژی کمک می‌کند. سطح ALT در افراد سالم پایین است، اما هنگامی که کبد آسیب می‌بیند، در خون افزایش می‌یابد. آزمایش خون SGPT برای بررسی آسیب کبدی در اشکال مختلف انجام می‌شود.

آزمایش SGPT

کاربردهای آزمایش SGPT:

آزمایش خون SGPT معمولاٌ برای تشخیص هر نوع بیماری یا آسیب به قلب، کلیه، کبد یا هر گروه عضلانی خاصی استفاده می‌شود. با این حال، این آزمایش اغلب برای تشخیص هر گونه مشکل در کبد استفاده می‌شود. پزشک به احتمال زیاد این آزمایش را در فواصل منظم برای بیماران کبدی تجویز می‌کند.

محدوده نرمال آزمایش SGPT/ALT چقدر است؟

SGPT که به نام تست آلانین آمینوترانسفراز (ALT) نیز شناخته می‌شود، محدوده طبیعی مشخصی دارد. دامنه نتایجی که در تست SGPT نرمال در نظر گرفته می‌شود بین 7 تا 56 واحد در لیتر است. هر چیزی بالاتر از این بدان معنی است که اندامی که آنزیم SGPT را تولید می‌کند به احتمال زیاد آسیب دیده است و درمان باید در اولین فرصت انجام شود.

دلیل انجام آزمایش SGPT:

اگر از هر گونه بیماری کبدی مانند هپاتیت A، B و C رنج می‌بردید، انجام آزمایش SGPT مهم است. حتی اگر قبلاً سابقه این بیماری را نداشتید، توصیه می‌شود این آزمایش را حداقل دو بار در سال انجام دهید تا وضعیت کبد خود را کنترل کنید.

در صورت بالا بودن سطح آزمایش SGPT:

سطوح بالاتر SGPT در خون نشان دهنده بیماری‌های زمینه‌ای کبدی مانند سیروز کبدی یا عفونت‌های ویروسی مانند هپاتیت است. با این حال، داروهای کلسترول مانند استاتین همچنین می‌تواند سطح SGPT را در سرم خون شما افزایش دهد.

اگر سطح SGPT در آزمایش خون کبد شما بیشتر از 56 واحد در لیتر باشد، ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی باشد. علل SGPT بالا ممکن است شامل کوله سیستیت، هپاتیت، چاقی، الکل و سوء مصرف مواد مخدر و غیره باشد. علائم SGPT بالا ممکن است شامل ضعف، تهوع، خستگی، استفراغ، تنگی نفس، تورم پاها، یرقان، خونریزی بیش از حد و کبودی باشد.

محدوده طبیعی SGPT/ALT در مردان و زنان چقدر است؟

محدوده طبیعی سطوح SGPT/ALT در خون بین 29 تا 33 واحد در لیتر برای مردان است. همین مقدار برای زنان از 19 تا 25 واحد در لیتر در نظر گرفته می‌شود. با این حال، سطوح SGPT تا 55 واحد در لیتر نیز در محدوده ایمن برای مردان و زنان در نظر گرفته می‌شود.

آیا SGPT 42 طبیعی است؟

بله، محدوده سطوح SGPT نرمال در نظر گرفته شده تقریباً 7-56 واحد در لیتر سرم (جزء مایع خون) است. هر چیزی فراتر از این محدوده ممکن است غیر طبیعی تلقی شود. با این حال، دلایل زیادی برای افزایش سطح SGPT شما وجود دارد. بهتر است پس از دریافت نتایج آزمایشگاهی با پزشک خود مشورت کنید.

پیشگیری از SGPT:

SGPT به عنوان یک بیومارکر مهم در تعیین سلامت کبد شما عمل می‌کند. حفظ سطح نرمال SGPT برای عملکرد صحیح کبد ضروری است. برخی از تغییرات سبک زندگی مانند حفظ وزن مناسب، دریافت ویتامین D کافی، ورزش منظم و پرهیز از سیگار و الکل می‌تواند به بهبود عملکرد کبد و کاهش سطح آنزیم کمک کند.

چه زمانی تست SGPT توصیه می‌شود؟

زمانی که بیمار یک یا چند علامت مشکل کبدی را نشان می‌دهد، پزشکان ممکن است آزمایش SGPT را پیشنهاد کنند. برخی از علائم تست SGPT در زیر ذکر شده است:

  • ناراحتی یا تورم معده، استفراغ یا حالت تهوع.
  • زردی.
  • ضعف و خستگی مفرط.
  • رنگ ادرار زرد تیره
  • خارش در پوست.

آزمایش SGPT

در صورت بالا بودن SGPT:

بیماری‌ها و اختلالات می‌توانند باعث افزایش سطح SGPT شوند.

هپاتیت مزمن A، B و C: انواع A و B هپاتیت وجود دارد. اصطلاح “هپاتیت” به عفونت‌های ویروسی اطلاق می‌شود که باعث بزرگ شدن و التهاب کبد می‌شود.

بیماری سلیاک: ادم و التهاب روده کوچک از علائم بیماری سلیاک است.

دیابت: عدم تعادل انسولین-هورمونی باعث دیابت می شود.

چاقی: مصرف زیاد غذاهای چرب عملکرد کبد را مختل می کند. افراد چاق سطح SGPT بالاتری دارند.

ویروس اپشتین بار: این STD به دلیل پاسخ سیستم ایمنی و واکنش عفونت ویروسی می‌تواند باعث افزایش SGPT شود.

کوله سیستیت: اصطلاح پزشکی برای التهاب کیسه صفرا است. کیسه صفرا آب صفرا را آزاد می‌کند و این آب صفرا به هضم لیپیدها کمک می‌کند.

پیشگیری از SGPT

سبزیجات بیشتر بخورید: همانطور که همه ما می دانیم، سبزیجات و میوه ها باید مصرف شوند زیرا سرشار از آنتی اکسیدان هستند. مصرف کیوی، فلفل دلمه ای، هویج، پاپایا، انار و اسفناج کبد را در وضعیت خوبی نگه می دارد.

ویتامین D را به رژیم غذایی خود اضافه کنید: ویتامین D در شیر سویا، پرتقال، قارچ، سیب و تخم مرغ غنی شده وجود دارد. ویتامین D سطح SGPT را کاهش می دهد و از آسیب کبدی جلوگیری می کند.

از مصرف غذاهای ناسالم خودداری کنید: همبرگرها، چیپس‌ها، نودل‌ها و سرخ کردنی‌ها باید در حد اعتدال مصرف شوند یا اصلا مصرف نشوند. علاوه بر اینها، کره، پنیر و نوشابه‌های گازدار نیز سطح SGPT را کاهش می‌دهند.

از رژیم گیاهخواری پیروی کنید: توصیه می شود از مصرف بیش از حد بیکن، گوشت خوک یا گوشت خوک مرغ خودداری کنید و از رژیم گیاهخواری پیروی کنید.

نتیجه گیری

آزمایش SGPT ممکن است برای ارزیابی سلامت کلی شما لازم باشد. توصیه های پزشک خود را دنبال کنید.

 

مطالب مشابه:

آزمایش SGOT

آزمایش HDL

رتینوپاتی مرتبط با دیابت

بیماری‌های گوارشی

6 آبان, 1403 مطالب علمی, مقالات علمی , , , ,
درباره admin avesta

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *