دیستونی دهانه رحم
دیستونی دهانه رحم
دیستونی دهانه رحم (تورتیکولی اسپاسمودیک) یک بیماری عصبی است که باعث انقباضات غیرارادی عضلات در گردن شما میشود. وقتی عضلات منقبض میشوند، سفت میشوند و نمیتوانند شل شوند. این علل بر وضعیت بدن شما تأثیر میگذارد. سر و گردن شما ممکن است حرکات غیرطبیعی شبیه اسپاسم یا تکان دادن داشته باشد. این وضعیت میتواند باعث درد و ناراحتی شود که میتواند بر فعالیتهای روزانه شما تأثیر بگذارد.
تورتیکولی اسپاسمودیک نوعی دیستونی کانونی است. به عبارتی عاملی است که باعث اسپاسم عضلانی در یک قسمت از بدن شما میشود.
انواع دیستونی دهانه رحم چیست؟
دو نوع دیستونی دهانه رحم، اولیه و ثانویه وجود دارد.
علائم دیستونی دهانه رحم
این عارضه باعث حرکات غیر ارادی مانند:
اسپاسم: ماهیچههای شما سفت میشوند، احساس ناراحتی میکنند و نمیتوانند شل شوند. ماهیچهها ممکن است به طور ناگهانی منقبض شوند یا حرکتی تند انجام دهند.
لرزش: قسمتهای خاصی از بدن، مانند بازوها، بهطور غیرقابل کنترلی میلرزند.
حرکات غیر ارادی میتواند بر وضعیت بدن شما تأثیر بگذارد. حالت بدن شما حالتی است که وقتی ایستاده یا نشستهاید بدن در همان حالت میماند. تغییرات وضعیت بدن با این عارضه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
چرخاندن سر.
سر خود را به سمت جلو، عقب یا پهلو به پهلو کج کنید.
گردن و سر خود را به جلو، عقب یا پهلو به پهلو خم کنید.
این حرکات میتواند باعث درد (احساس سوزش) در شانهها و گردن شما شود. همچنین ممکن است سردرد با دیستونی دهانه رحم را تجربه کنید.
دیستونی ثانویه ممکن است نتیجه موارد زیر باشد:
عوارض مصرف داروهای روانپزشکی
آسیب مغزی تروماتیک.
بیماری پارکینسون
تغییر ژنتیکی (جهش) ژنهای GNAL، THAP1، CIZ1 یا ANO3.
عوامل خطر
داشتن سابقه خانوادگی
مصرف آنتاگونیست های دوپامین یا داروهای ضد روان پریشی
آسیب مغزی
این عارضه میتواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد، اما شایعترین آن در میان زنان و افراد بین 30 تا 60 سال است.
عوارض دیستونی دهانه رحم
علائم این بیماری میتواند بر روال روزانه و میزان توانایی شما در انجام برخی فعالیتها تأثیر بگذارد. درد، لرزش یا اسپاسم میتواند حرکت گردن، فک، بازوها و تنه را دشوار کند. ممکن است در گفتار، بلع و هماهنگی فیزیکی مشکل داشته باشید. موارد شدید ممکن است توانایی شما را در انجام کار یا انجام کارهایی که قبلاً میتوانستید انجام دهید، مانند شانه کردن موهایتان یا مسواک زدن، محدود کند.
اگر این عارضه6 درمان نشود، ممکن است درد و دیستونی یا اسپاسم عضلانی را در سایر قسمتهای بدن خود فراتر از گردن تجربه کنید.
تشخیص
پزشک دیستونی دهانه رحم را پس از معاینه فیزیکی برای بررسی علائم شما تشخیص میدهد. آنها همچنین از شما در مورد سابقه پزشکی و سابقه پزشکی خانواده اطلاعات میگیرند تا ببینند آیا از وضعیت موجود در خانواده بیولوژیکی خود آگاه هستید یا خیر.
آزمایش، مانند MRI یا الکترومیوگرافی، ضروری نیست، مگر اینکه پزشک به فشردگی نخاع یا آسیب عصبی یا تحریک مشکوک باشد.
درمان دیستونی دهانه رحم
درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تزریق سم بوتولینوم
داروهای خوراکی
فیزیوتراپی
جراحی تحریک عمقی مغز
برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که علائم آنها پس از لمس چانه یا بستن بریس گردن (یقه گردن) برطرف میشود.
درمان برای هر فردی که دارای این بیماری باشد، متفاوت است. چیزی که برای شما مفید است ممکن است برای شخص دیگری کارساز نباشد. ممکن است لازم باشد انواع مختلفی از درمان را امتحان کنید تا زمانی که یک یا چند مورد مناسب را پیدا کنید که برای شما مفید است.
درمان دیستونی دهانه رحم با سم بوتولینوم
بسیاری از مردم سم بوتولینوم را به نام بوتاکس میدانند. این نوعی از سروتیپ A سم بوتولینوم است که میتواند علاوه بر سم بوتولینوم نوع B، دیستونی دهانه رحم را درمان کند.
پزشک این دارو را به عضلات گردن تزریق میکند. ممکن است حدود یک هفته پس از تزریق متوجه اثرات دارو شوید. بین دو تا سه ماه طول میکشد. هنگامی که اثرات از بین رفت، علائم شما دوباره ظاهر میشود. برای مدیریت علائم خود به تزریقهای مکرر نیاز دارید.
عوارض جانبی سم بوتولینوم عبارتند از:
مشکل در بلع.
درد محل تزریق
ضعف گردن.
آیا بوتاکس دیستونی دهانه رحم را درمان میکند؟
خیر. هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد. بوتاکس، نام تجاری سم بوتولینوم، میتواند به طور موقت علائم را درمان کند، اما درمان کننده قطعی نیست.
نتیجه گیری
دیستونی دهانه رحم یک وضعیت ناراحت کننده است. ماهیچههای گردن در شل شدن مشکل دارند، و باعث میشود سر شما بیاراده حرکت کند. بودن در این شرایط میتواند شما را از فعالیتهای روزانه بازدارد و اجازه ندهد فعالیت خاصی انجام دهید. پزشک میتواند به شما کمک کند درمانی را پیدا کنید که برای رفع علائم شما بهترین نتیجه را داشته باشد تا احساس بهتری داشته باشید.
مطالب مشابه:
ناباروری
بیماریهای گوارشی
سرطان سینه
بیماری زونا
منبع: my.clevelandclinic