بیماری شانکروئید
بیماری شانکروئید
بیماری شانکروئید یک عفونت مقاربتی باکتریایی (STI) است که در اثر عفونت با هموفیلوس دوکرئی ایجاد می شود. این بیماری با زخم های تناسلی نکروزان دردناک مشخص می شود که ممکن است با لنفادنوپاتی اینگوینال همراه باشد. این عفونت یک بیماری بسیار مسری، اما قابل درمان است.
افرادی که شانکروئید (یا سایر بیماری های مقاربتی که باعث زخم های تناسلی می شوند) دارند، بیشتر در معرض ابتلا و انتشار ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) هستند.
علائم بیماری شانکروئید
علائم 3 تا 7 روز پس از عفونت شروع می شود. تاول های کوچک و دردناک روی اندام تناسلی یا اطراف مقعد ایجاد می شوند و به سرعت می ترکند و زخم های کم عمق و باز با لبه های ناهموار ایجاد می کنند. این زخم ها ممکن است بزرگ شده و به هم بچسبند. گاهی اوقات این زخم ها عمیق تر می شوند و به بافت های دیگر آسیب می رسانند.
غدد لنفاوی در کشاله ران ممکن است یک بوبو (گروه بزرگ و حساس از غدد لنفاوی منطقه ای) تشکیل دهند. آنها گاهی اوقات با هم محو می شوند و در برخی موارد مجموعه ای از چرک (آبسه) را تشکیل می دهند. تاول های پوست ممکن است قرمز و شفاف و باز شود و چرک را از غدد لنفاوی بر روی پوست تخلیه کند. همچنین زخم ممکن است در نواحی دیگر پوست نیز ایجاد شود.
علائم و نشانه های شانکروئید عبارتند از:
- یک برآمدگی دردناک بر روی پوست اندام تناسلی
- تاول های نازک و نرم
- زخم قرمز و شفاف روی پوست
- نشت مایع عفونی تاول ها
- زخم ها پخش می شوند و به مناطق دیگری سرایت می کنند.
- زنان ممکن است از زخم ها آگاه نباشند، اما این زخم ها در مردان می توانند دردناک باشند.
علت ایجاد شانکروئید چیست؟
شانکروئید یک بیماری باکتریایی بسیار مسری است که از طریق تماس جنسی منتقل می شود. باکتری ایجاد کننده این بیماری Haemophilus ducreyi (H. ducreyi) نام دارد.
دانشمندان فکر می کنند که H. ducreyi از طریق زخم های کوچک در پوست در طول رابطه جنسی وارد بدن می شود، زیرا معمولاً پوستی را که زخمی نداشته باشد، آلوده نمی کند.
با این حال، این میکروب باعث ایجاد زخم های پوستی در کودکان و بزرگسالان جوان در مناطقی مانند آفریقا و اقیانوس آرام جنوبی می شود. مایع عفونی (چرک) از زخم می تواند بدون تماس جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل شود.
تشخیص و آزمایشات
جهت تشخیص بیماری شانکروئید نمونه برداری باید از مایع داخل زخم انجام شود. سپس نمونه در آزمایشگاه توسط متخصص بررسی می شود. پزشک همچنین ممکن است غدد لنفاوی در کشاله ران را جهت تشخیص علت درد و تورم ارزیابی کند.
پزشک شانکروئید را در موارد زیر تشخیص می دهد:
- وجود یک یا چند زخم ناحیه تناسلی که باعث درد می شود.
- وجود غدد لنفاوی متورم و دردناک در کشاله ران
- منفی شدن آزمایش های ویروس هرپس سیمپلکس و ترپونما پالیدوم
کنترل و درمان
پزشک ممکن است برای درمان زخم ها، آنتی بیوتیک تجویز کند. گاهی اوقات این بیماری بدون درمان بهبود می یابد. اما پزشک برای درمان سریع تر دارودرمانی را توصیه می کند.
آیا شانکروئید خود به خود از بین می رود؟
در صورتی که اقدامی برای درمان این بیماری انجام نگیرد، زخم ها ممکن است ظرف 1 یا 2 ماه خود به خود برطرف شوند. با این حال، با وجود این بیماری، شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به لنفادنیت چرکی (عفونت بافت نرم) هستید.
پیشگیری
کارهایی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به شانکروئید انجام دهید، از جمله:
- خودداری کامل از رابطه جنسی
- داشتن رابطه جنسی فقط با یک شریک غیر آلوده
- داشتن رابطه جنسی ایمن با استفاده از وسایل محافظتی برای رابطه جنسی دهانی، واژینال و مقعدی.
- اطمینان حاصل کنید که چرک از هر ناحیه عفونی به شما منتقل نمی شود.
زمان مراجعه به پزشک
اگر هر نوع زخم یا درد در ناحیه تناسلی خود دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر یک بیماری مقاربتی (STD) در شما تشخیص داده شد، باید به افرادی که با آنها رابطه جنسی داشتهاید، اطلاع دهید، به خصوص افرادی که ممکن است در 10 روز قبل از بروز علائم در معرض این بیماری قرار گرفته باشند.
نتیجه گیری
شانکروئید یک بیماری مقاربتی (STD) است که منجر به ایجاد زخم در ناحیه تناسلی می شود. شما ممکن است یک تاول یا یک زخم با لبه های ناهموار ببینید. زخم ممکن است دردناک و حاوی چرک باشد. با مشاهده هر نوع زخم یا درد در ناحیه تناسلی خود، به پزشک مراجعه کنید. خبر خوب این است که این نوع از STD را می توان به طور کامل با آنتی بیوتیک از بین برد.
مطالب مشابه: