Blog

سرطان مری

سرطان مری

سرطان مری

سرطان مری رشد سلول‌هایی است که از مری شروع می‌شود، مری یک لوله طولانی و توخالی است که غذا را از گلو به معده منتقل میکند. اکثر افراد تا زمانی که سرطان گسترش پیدا نکرده باشد، متوجه علائم آن نمی‌شوند. اما اگر به موقع این بیماری مشخص شود، پزشکان می توانند آن را با جراحی و سایر گزینه درمانی، از بین ببرند.
این بیماری معمولاً در سلول‌هایی که در داخل مری قرار دارند شروع می‌شود. همچنین می‌تواند در هر نقطه از مری رخ دهد. همچنین این نوع سرطان به دلیل مصرف الکل و سیگار در مردان شایع‌تر است.

سرطان مری چگونه بر بدن تأثیر می‌گذارد؟

این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های سرطانی در بافت مری شروع به تکثیر کنند و در نهایت تومور ایجاد کنند. این بیماری تهاجمی است، اما بسیاری از افراد تا زمانی که سرطان گسترش پیدا نکرده است، متوجه علائم آن نمی‌شوند. این به این دلیل است که مری کشیده می‌شود تا جایی برای لقمه‌های بزرگ غذا باز کند. همانطور که تومور رشد می‌کند، شروع به مسدود کردن دهانه مری می‌کند. در این صورت ممکن است در بلع مشکل وجود داشته باشد یا هنگام بلع، درد احساس شود.

دو نوع سرطان مری وجود دارد:

آدنوکارسینوم: این شایع‌ترین نوع سرطان است و در بافتی ایجاد می‌شود که مخاطی را برای کمک به بلع فرد ایجاد میکند. معمولاً قسمت تحتانی مری را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
کارسینوم سلول سنگفرشی: کارسینوم سلول سنگفرشی در سلول‌های صاف و نازک که سطح مری را پوشانده‌اند شروع می‌شود. کارسینوم سلول سنگفرشی اغلب در قسمت‌های فوقانی و میانی مری اتفاق می‌افتد. همچنین کارسینوم سلول سنگفرشی شایع‌ترین سرطان مری در سراسر جهان است.
انواع کمیاب دیگر برخی از اشکال نادر سرطان مری عبارتند از: کارسینوم سلول کوچک، سارکوم، لنفوم، ملانوم و کوریوکارسینوم.

علائم سرطان مری

این بیماری ممکن است علائم اولیه ایجاد نکند و علائم معمولاً زمانی رخ میدهد که بیماری پیشرفت کرده باشد.
برخی علائم شامل موارد زیر می باشد:

  • مشکل در بلع
  • درد قفسه سینه، فشار یا سوزش
  • سرفه یا گرفتگی صدا
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • شدید شدن سوء هاضمه یا سوزش سر دل

سرطان مری

علل

سرطان مری زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های پوششی مری تغییراتی در DNA خود ایجاد می‌کنند. در سلول‌های سالم، DNA دستورالعمل‌هایی را برای رشد و تکثیر با سرعت تعیین‌شده می‌دهد. دستورالعمل‌ها به سلول‌ها می‌گویند که در زمان معینی بمیرند. در سلول‌های سرطانی، تغییرات DNA دستورالعمل‌های متفاوتی را ارائه می‌دهد. این تغییرات به سلول‌های سرطانی می‌گوید که سلول‌های بیشتری را به سرعت تولید کنند. سلول‌های سرطانی زمانی که سلول‌های سالم می‌میرند می‌توانند به زندگی خود ادامه دهند و باعث ایجاد سلول‌های بیش از حد ‌شوند.

سلول‌های سرطانی ممکن است توده‌ای به نام تومور تشکیل دهند. تومور می‌تواند رشد کند تا به بافت سالم بدن حمله کند و آن را از بین ببرد. با گذشت زمان، سلول‌های سرطانی می‌توانند به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند. هنگامی که سرطان گسترش می‌یابد، سرطان متاستاتیک نامیده می‌شود.

عوامل خطر

عوامل خطر سرطان مری شامل شرایط و عاداتی است که باعث تحریک در مری می‌شود.

این عوامل خطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عادت همیشگی مصرف مایعات بسیار داغ.
  • رفلاکس صفرا.
  • مشکل در بلع به دلیل شل نشدن عضله مری، وضعیتی به نام آشالازی.
  • مصرف الکل.
  • بیماری ریفلاکس معده به مری که GERD نامیده می‌شود.
  • عدم مصرف میوه و سبزیجات به اندازه کافی
  • چاقی
  • تغییرات پیش سرطانی در سلول‌های مری به نام مری بارت.
  • پرتودرمانی در قفسه سینه یا بالای شکم.
  • استعمال دخانیات
  • ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
  • سایر اختلالات: این بیماری با برخی شرایط نادر و/یا ارثی مرتبط است. یکی دیگر از اختلالات، تایلوزیس است، یک اختلال نادر و ارثی که در آن پوست اضافی روی کف دست‌ها و کف پا رشد می‌کند.
  • قرار گرفتن شغلی در معرض برخی از مواد شیمیایی: افرادی که برای مدت طولانی در معرض حلال‌های خشک‌شویی قرار می‌گیرند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان مری هستند.

عوارض

هنگام پیشرفت سرطان مری، برخی عوارض می‌توانند ایجاد شوند. این عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:

انسداد در مری: سرطان ممکن است عبور غذا و مایعات از مری را دشوار کند.
خونریزی در مری: این بیماری می‌تواند باعث خونریزی شود. اگرچه خونریزی معمولاً تدریجی است، اما گاهی اوقات می‌تواند ناگهانی و شدید باشد.
درد: سرطان مری پیشرفته می‌تواند باعث درد شود.

سرطان مری چقدر سریع پیشرفت می‌کند؟

سرطان مری به طور معمول بسیار سریع رشد می‌کند. مری بسیار انعطاف پذیر است و با رشد تومور در اطراف آن منبسط می‌شود. به همین دلیل است که افراد اغلب تا زمانی که سرطان گسترش نیافته علائمی ندارند.

تشخیص

در صورت بروز سرطان مری، پزشک ممکن است جهت تشخیص این بیماری اقداماتی را انجام دهد و آزمایشاتی را درخواست کند که شامل موارد زیر است:

بلع باریم: پزشک به بیمار یک نوع مایع به نام باریم میدهد و از طریق یک سری اشعه ایکس به مری نگاه میکند. این مایع مشاهده مری را در اشعه ایکس برای پزشکان راحت‌تر میکند.
CT Scan: این روش به پزشکان کمک می‌کند تا تشخیص دهند که آیا تومورها به قفسه سینه و شکم بیمار گسترش یافته است یا خیر.
ازوفاگوگاسترودئودنوسکوپی EGD: پزشکان از یک لوله انعطاف پذیر نازک به نام آندوسکوپ برای مشاهده داخل مری استفاده می‌کنند.
سونوگرافی آندوسکوپی مری: امواج صوتی تصاویری از داخل مری ایجاد می‌کند. پزشکان ممکن است این آزمایش را به عنوان بخشی از EGD انجام دهند.
بیوپسی: در طول EGD، پزشکان ممکن است یک قطعه کوچک از بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ بردارند تا ببینند آیا سلول‌های سرطانی وجود دارد یا خیر.

درمان

درمان سرطان مری، به مرحله و درجه سرطان بستگی دارد. گزینه‌های درمانی عبارتند از:

جراحی: ازوفاژکتومی رایج‌ترین روش درمانی برای سرطان مری در مراحل اولیه است. این شامل برداشتن قسمتی یا بیشتر مری و بافت اطراف است. جراحان با بالا کشیدن بخشی از معده به سمت قفسه سینه و گردن، مری جدیدی ایجاد می‌کنند.

پرتودرمانی: پرتودرمانی با هدف قرار دادن پرتو به سمت تومور، سلول‌های سرطانی را از بین میبرد یا به آنها آسیب می‌رساند. پزشکان ممکن است از پرتو درمانی به عنوان درمان کمکی قبل یا بعد از جراحی استفاده کنند.

شیمی درمانی: شیمی درمانی سلول‌های سرطانی را از بین میبرد یا از رشد آنها جلوگیری می‌کند.
تشریح زیر مخاطی آندوسکوپی (ESD): جراحان ممکن است از ESD برای درمان سرطان مری در مراحل اولیه استفاده کنند.

برداشتن مخاط آندوسکوپی (EMR): جراحان از این روش برای برداشتن تومورها در پوشش مخاطی مری استفاده می‌کنند.
لیزر درمانی آندوسکوپی: این درمان علائم را زمانی که تومورها ممکن است مری را مسدود کنند کاهش می‌دهد و بلع را برای بیمار سخت می‌کند.

فتودینامیک تراپی (PDT): درمان فتودینامیک با داروهایی به نام حساس کننده نور، تومورها را از بین می‌برد. نور این داروها را فعال می‌کند و یک واکنش شیمیایی ایجاد می‌کند که سرطان را از بین میبرد.

درمان هدفمند: برخی از سلول‌های سرطانی مری، حاوی مقدار زیادی پروتئین HER2 هستند. این پروتئین به رشد سلول‌های سرطانی کمک می‌کند. در درمان هدفمند، پزشکان سرطان مری را با داروهایی که پروتئین‌های HER2 را هدف قرار می‌دهند، درمان می‌کنند.

ایمونوتراپی: این درمان شامل مهارکننده‌های سیستم ایمنی است. این داروها به بازیابی پاسخ سیستم ایمنی بدن به سلول‌های سرطانی مری کمک می‌کنند.

سرطان مری

پیشگیری

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان مری وجود ندارد، اما برخی اقدامات می‌تواند از گسترش این بیماری جلوگیری کند:

غربالگری سرطان مری

این روش ممکن است یک گزینه برای افراد مبتلا به مری بارت مفید باشد. مری بارت یک بیماری پیش سرطانی است که در اثر ریفلاکس مزمن اسید ایجاد می‌شود و خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد.

محدود کردن مصرف الکل

در صورت مصرف الکل آن را محدود کنید. به این منظور که اگر عادت به مصرف الکل دارید در روز یک تا دو شات می‌توان مصرف نمود.

مصرف میوه و سبزیجات کافی

یک رژیم غذایی سالم با انواع میوه‌ها و سبزیجات مصرف کنید. منابع غذایی ویتامین‌ها و مواد مغذی بهترین هستند. از مصرف دوزهای زیاد ویتامین‌ها به شکل قرص خودداری کنید، زیرا ممکن است مضر باشند.

داشتن فعالیت ورزشی کافی

در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید.

حفظ وزن ایده‌آل

در صورت داشتن وزن ایده‌آل آن را حفظ کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید با یک متخصص در مورد روش‌های سالم برای کاهش وزن خود مشورت کنید. کالری کمتری مصرف کنید و به آرامی میزان ورزش خود را افزایش دهید.

خودداری از مصرف سیگار

با پزشک خود در مورد روش‌های ترک سیگار مشورت کنید.

نتیجه گیری

سرطان مری دهمین سرطان شایع در جهان است. همچنین یکی از چالش برانگیزترین سرطان‌ها برای درمان است. این به این دلیل است که علائمی را ایجاد می‌کند که ممکن است افراد تا پس از گسترش سرطان متوجه نشوند. اغلب، هیچ درمانی برای سرطان مری وجود ندارد. در این شرایط، پزشکان بر روی درمان‌هایی تمرکز می‌کنند که به افراد کمک می‌کند تا زمانی که ممکن است، زندگی کنند.

 

مطالب مشابه:

آزمایش HER2

سرطان معده

سرطان روده بزرگ

آزمایش خون

منابع: mayoclinic ، my.clevelandclinic

11 دی, 1403 مطالب علمی, مقالات علمی , , , ,
درباره admin avesta

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *