Blog

پسوریازیس

پسوریازیس

پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات با لکه های خارش دار و پوسته پوسته می شود. این بیماری بیشتر روی زانوها، آرنج ها و پوست سر ایجاد می شود.
این بیماری بسیار شایع، مزمن و در صورت عدم درمان، دردناک است. به این صورت که خواب را مختل می کند و تمرکز را سخت می کند. این وضعیت ممکن است از چند هفته تا چند ماه ادامه داشته باشد، سپس برای مدتی فروکش کند. محرک های رایج در افراد دارای استعداد ژنتیکی به پسوریازیس شامل عفونت ها، بریدگی ها یا سوختگی ها و داروهای خاص است.

علائم و نشانه های رایج پسوریازیس

بثورات تکه تکه ای که در هر فرد متفاوت ظاهر می شود.
بثورات با رنگ های متفاوت به رنگ بنفش با پوسته های خاکستری در پوست قهوه ای یا سیاه و صورتی یا قرمز با پوسته های خاکستری روی پوست سفید
لکه های پوسته پوسته شدن کوچک که معمولاً در کودکان ظاهر می شود.
پوست خشک و ترک خورده که ممکن است خونریزی کند.
خارش، سوزش یا درد

انواع متخلفی از پسوریازیس وجود دارد که هر کدام علائم و نشانه های متفاوتی دارد:

پسوریازیس پلاکی: شایع ترین نوع پسوریازیس است که باعث ایجاد لکه های پوستی خارش دار و برجسته می شود که تعداد آن ممکن است زیاد یا کم باشد. این لکه ها معمولاً در آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر می شود. رنگ لکه ها بسته به رنگ پوست متفاوت است.

پسوریازیس ناخن: این نوع پسوریازیس می تواند ناخن های دست و پا را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد حفره، رشد غیر طبیعی ناخن و تغییر رنگ شود. ناخن های پسوریازیس ممکن است شل شده و از پوست جدا شوند. همچنین این بیماری شدید ممکن است باعث خرد شدن ناخن شود.

پسوریازیس روده ای: این نوع بیماری عمدتاً در بزرگسالان جوان و کودکان رخ می دهد. معمولاً توسط یک عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد می شود. با لکه های کوچک، قطره ای شکل و پوسته پوسته شدن روی تنه، بازوها یا پاها مشخص می شود.

پسوریازیس معکوس: این بیماری عمدتاً چین های پوستی کشاله ران، باسن و سینه ها را درگیر می کند. باعث ایجاد لکه های صاف ملتهب می شود که با اصطکاک و تعریق بدتر می شود. عفونت های قارچی ممکن است باعث این نوع پسوریازیس شود.

پسوریازیس پوسچولار: این بیماری یک نوع نادر است که باعث ایجاد تاول های پر از چرک، و کاملاً مشخص می شود. این بیماری می تواند در لکه های گسترده یا در نواحی کوچک کف دست یا کف پا رخ دهد.

پسوریازیس اریترودرمیک: شایع ترین نوع این بیماری، پسوریازیس اریترودرمیک است که می تواند تمام بدن را با راش های لایه بردار که می تواند به شدت خارش یا سوزش داشته باشد، بپوشاند. همچنین می تواند حاد یا مزمن باشد.

علل

علت پسوریازیس به طور کامل شناخته شده نیست. تصور می شود که این بیماری یک مشکل سیستم ایمنی است که باعث می شود سلول های پوست سریع تر از حد معمول رشد کنند. در رایج‌ترین نوع پسوریازیس که به عنوان پسوریازیس پلاکی شناخته می‌شود، این تغییر سریع سلول‌ها، منجر به ایجاد لکه‌های خشک و پوسته‌دار می‌شود. محققان معتقدند که هم ژنتیک و هم عوامل محیطی در این امر نقش دارند.

عوامل تحریک پسوریازیس

بسیاری از افرادی که مستعد ابتلا به پسوریازیس هستند، ممکن است برای سال ها بدون علائم باشند تا زمانی که بیماری توسط برخی از عوامل محیطی تحریک شود. محرک های رایج پسوریازیس عبارتند از:

  • عفونت‌هایی مانند گلودرد استرپتوکوکی یا عفونت‌های پوستی
  • آب و هوا، به ویژه شرایط سرد و خشک
  • آسیب به پوست، مانند بریدگی یا خراش، نیش حشره یا آفتاب سوختگی شدید
    استعمال سیگار و قرار گرفتن در معرض دود سیگار
  • مصرف زیاد الکل
  • برخی داروها – از جمله لیتیوم، داروهای فشار خون بالا و داروهای ضد مالاریا
  • قطع سریع کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا تزریقی

پسوریازیس

عوامل خطر

هرکسی ممکن است به این بیماری مبتلا شود. حدود یک سوم موارد از دوران کودکی شروع می شود. عواملی که می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزای دهند، عبارتند از:

سابقه خانوادگی: داشتن یک یا هردو والدین مبتلا به پسوریازیس خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.

سیگار: استعمال سیگار نه تنها خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش می دهد، بلکه ممکن است شدت بیماری را نیز افزایش دهد.

عوارض

اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سایر بیماری ها هستید، از جمله:

  • آرتریت پسوریاتیک که باعث درد، سفتی و تورم در داخل و اطراف مفاصل می شود.
  • تغییرات موقت رنگ پوست (هیپوپیگمانتاسیون یا هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب) که در آن پلاک ها بهبود یافته اند.
  • بیماری های چشمی، مانند ورم ملتحمه، بلفاریت و یووئیت
  • چاقی
  • دیابت نوع 2
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی عروقی
  • سایر بیماری های خود ایمنی مانند بیماری سلیاک، اسکلروز و بیماری التهابی روده به نام بیماری کرون
  • شرایط سلامت روان، مانند عزت نفس پایین و افسردگی

پیشگیری

راهی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. اما میتوان با یک درمان زودهنگام از پیشرفت آن جلوگیری کرد و از محرک هایی که می تواند باعث شیوع علائم این بیماری شود اجتناب کرد.

نتیجه گیری

بیماری پسوریازیس یک بیماری خارش پوست است که می تواند در طول زندگی شما ظاهر شود و از بین برود. این بیماری مربوط به یک پاسخ ایمنی بیش فعال است و مسری نیست. اگر تغییرات پوستی دارید که از بین نمی روند با پزشک صحبت کنید. درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما درمان هایی مانند یک کرم و یا مرطوب کننده وجود دارند که می توانند از پیشرفت آن جلوگیری کنند. اگر کرم ها یا دارها موثر نباشند، سایر روش های درمانی توسط پزشک تجویز می شود.

 

مطالب مشابه:

شایع‌ترین راه انتقال ایدز و HIV

آبله میمون

عفونت کلامیدیا

آزمایش ژنتیک

منابع: mayoclinic ، my.clevelandclinic

28 آذر, 1403 مطالب علمی, مقالات علمی , , , ,
درباره admin avesta

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *