تب روماتیسمی
تب روماتیسمی
تب روماتیسمی یک بیماری خود ایمنی است و زمانی رخ می دهد که گلودرد استرپتوکوکی یا مخملک به درستی درمان نشود. گلودرد استرپتوکوک و مخملک در اثر عفونت باکتریایی استرپتوکوک گروه A ایجاد می شوند. تب روماتیسمی اغلب کودکان 5 تا 15 ساله را مبتلا می کند. تب روماتیسمی می تواند باعث آسیب طولانی مدت قلب، از جمله مشکلات دریچه قلب و نارسایی قلبی شود.
علائم تب روماتیسمی چیست؟
این بیماری می تواند افراد را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد. گاهی اوقات، افراد مبتلا به استرپتوکوک خفیف هستند و تا زمانی که تب روماتیسمی بعداً ایجاد نشود، متوجه عفونت خود نمی شوند.
تب روماتیسمی علائم زیادی ایجاد می کند که شبیه به سایر مشکلات پزشکی است. بسته به اینکه این بیماری بر چه قسمتی از بدن فرزند شما تأثیر می گذارد، علائم می تواند بسیار متفاوت باشد. از آنجایی که تب روماتیسمی می تواند جدی باشد، در صورت مشکوک شدن به این بیماری، با پزشک کودک خود مرتباً در ارتباط باشید.
یکی از علائم شایع تب روماتیسمی، بثورات پوستی است. بثورات ممکن است صاف و قرمز با لبه های نامنظم باشد. سایر علائم شایع تب روماتیسمی عبارتند از:
- مفاصل متورم، حساس و قرمز (آرتریت) – به ویژه زانوها، مچ پا و آرنج کودک – که ممکن است روز به روز بدتر شوند.
- حرکات تند و تند کودک به گونه ای که نمی تواند دست ها، پاها یا سایر اعضای بدن خود را کنترل کند.
- برجستگی های کوچک (ندول) زیر پوست کودک
- درد قفسه سینه یا ضربان قلب غیر طبیعی
- احساس خستگی بیش از حد در تمام مدت
- تب
- سردردهای بی دلیل یا مداوم، به خصوص اگر کودک قبلاً از سر درد شکایت نکرده باشد.
- دردهای عضلانی
- لوزه های متورم و قرمز
علت تب روماتیسمی چیست؟
تب روماتیسمی واکنش بیش از حد سیستم ایمنی کودک است که باعث می شود با بافت های سالم مبارزه کند. عدم درمان عفونت گلودرد استرپتوکوکی یا مخملک می تواند این واکنش را بیش از حد تحریک کند. این زمانی اتفاق می افتد که کودک درمان آنتی بیوتیکی برای عفونت های استرپتوکوک گروه A دریافت نمی کند.
هنگامی که آنتی بادی ها شروع به مقابله می کند، واکنش می تواند به جای باکتری به بافت ها و اندام های سالم آسیب برساند.
چه کسانی تب روماتیسمی می گیرند؟
هر کسی ممکن است به این بیماری مبتلا شود. اما بیشتر کودکان و نوجوانان (5 تا 15 سال) را مبتلا می کند. تب روماتیسمی معمولاً دو تا سه هفته پس از عفونت گلودرد استرپتوکوکی یا مخملک درمان نشده ایجاد می شود. تب روماتیسمی معمولاً در کودکان کمتر از 5 سال و بزرگتر از 15 سال رخ نمی دهد.
چه کسانی در معرض خطر تب روماتیسمی هستند؟
عوامل خاصی می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند:
محل زندگی: اکثر افراد مبتلا به این بیماری در مکان هایی زندگی می کنند که منابع پزشکی محدودی دارند، مانند کشورهای فقیرنشین. زندگی در منطقه ای که دریافت دارو یا مراقبت های پزشکی دشوار است نیز ممکن است کودک را در معرض خطر قرار دهد.
سن: تب روماتیسمی بیشتر کودکان یا نوجوانان 5 تا 15 ساله را مبتلا می کند.
سلامت کلی: داشتن سیستم ایمنی ضعیف می تواند خطر ابتلای کودک به این بیماری را افزایش دهد. کودکانی که به طور مکرر به عفونت های استرپتوکوکی مبتلا می شوند، ممکن است بیشتر به تب روماتیسمی مبتلا شوند.
سابقه خانوادگی: اگر فردی در خانواده این بیماری را داشته باشد، سایر اعضای خانواده ممکن است به آن مبتلا شوند.
تب روماتیسمی چگونه بر قلب تأثیر می گذارد؟
همیشه اینطور نیست که این بیماری بر قلب تاثیر بگذارد. اما، می تواند به بافت قلب، به ویژه دریچه های قلب آسیب برساند. بافت اسکار کارکرد صحیح قلب را متوقف می کند. با گذشت زمان، این بیماری می تواند منجر به آسیب دائمی قلب شود. پزشکان ممکن است این وضعیت را بیماری روماتیسمی قلب یا نارسایی احتقانی قلب بنامند.
اگر این بیماری باعث آسیب دریچه قلب شود، پزشک کودک ممکن است جراحی را برای ترمیم یا تعویض دریچه آسیب دیده توصیه کند. آسیب قلبی ممکن است 10 تا 20 سال پس از تشخیص بیماری ظاهر نشود. اما مهم است که به طور منظم به پزشک مراجعه شود.
آیا تب روماتیسمی می تواند باعث آرتریت روماتوئید شود؟
این بیماری علائم اولیه مشابه آرتریت روماتوئید (RA) دارد، اما این دو بیماری به هم مرتبط نیستند. هر دو بیماری می توانند مفاصل کودک را تحت تاثیر قرار دهند، اما تب روماتیسمی معمولاً تنها چند هفته طول می کشد، در حالی که RA یک اختلال مادام العمر است.
تشخیص و آزمایشات
اگر کودک بیش از چند روز گلودرد داشت، به پزشک مراجعه کنید. درمان عفونت استرپتوکوک گروه A می تواند از تب روماتیسمی جلوگیری کند.
اگر پزشک مشکوک به تب روماتیسمی باشد، ابتدا گلوی کودک را برای بررسی وجود باکتری استرپتوکوک گروه A سواب می کشد. آنها ممکن است از آزمایش سریع استرپتوکوک استفاده کنند یا کشت گلو را درخواست کنند.
یک آزمایش سریع استرپتوکوکی می تواند در عرض 10 دقیقه نتایج را ارائه دهد. کشت گلو چند روز طول می کشد تا نتیجه حاصل شود. با این حال، آزمایش های سریع استرپتوکوکی گاهی اوقات نتایج منفی کاذب می دهند.
چه آزمایش هایی برای تشخیص تب روماتیسمی تجویز می شود؟
بسته به علائم، پزشک ممکن است آزمایشات زیر را تجویز کند:
آزمایش خون: گاهی اوقات، پزشکان آزمایش خون را برای تایید عفونت استرپتوکوکی تجویز می کنند. آزمایش خون می تواند آنتی بادی ها را زمانی که باکتری ها دیگر در آزمایش ها نشان داده نمی شوند، شناسایی کند. سایر آزمایش های خون، موادی (مانند پروتئین ها) را که التهاب را در بدن کودک نشان می دهند، بررسی می کند.
آزمایش های قلب: آزمایش های قلب به پزشکان کمک میکند تا عملکرد قلب کودک را بررسی کنند. اینها ممکن است شامل الکتروکاردیوگرام (EKG) یا اکوکاردیوگرام (سونوگرافی قلب، همچنین به عنوان اکو) باشد.
معیارهای جونز برای تب روماتیسمی چیست؟
پزشکان گاهی از معیارهای جونز برای تشخیص این بیماری استفاده می کنند. برای تشخیص بیماری، کودک باید دارای دو معیار اصلی یا یک معیار اصلی و دو معیار جزئی از لیست های زیر باشد. علاوه بر این، باید شواهد آزمایشگاهی از عفونت استرپتوکوک قبلی گروه A وجود داشته باشد.
معیارهای اصلی عبارتند از:
- آرتریت چند مفصل
- التهاب قلب (کاردیت)
- برجستگی (ندول) زیر پوست
- حرکات تند و سریع (کوریا)
- بثورات پوستی (اریتم مارجیناتوم)
معیارهای جزئی عبارتند از:
- تب
- افزایش نرخ رسوب گلبول قرمز (ESR) یا سطح پروتئین واکنشی سی (CRP)
- درد مفاصل (آرترالژی)
- تغییر EKG (الکتروکاردیوگرام)
- سابقه تب روماتیسمی قبلی یا بیماری روماتیسمی قلبی
درمان تب روماتیسمی
درمان این بیماری ابتدا بر از بین بردن عفونت باکتریایی متمرکز است. سپس درمان ها به التهاب داخل بدن کودک میپردازند.
گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آنتی بیوتیک ها: پزشکان آنتی بیوتیک ها را برای درمان عفونت باکتریایی زمینه ای تجویز می کنند. برخی از آنتی بیوتیک ها تزریقی هستند. برخی دیگر را که کودک به مدت یک هفته یا بیشتر باید مصرف کند، به صورت خوراکی هستند.
داروهای ضد التهابی: پزشک احتمالاً دارویی را برای کاهش التهاب بدن کودک توصیه می کند. این دارو همچنین ممکن است علائمی مانند درد مفاصل را تسکین دهد. برای علائم شدید، پزشک ممکن است داروی قویتر (کورتیکواستروئیدها) را تجویز کند.
سایر روش های درمانی: این بیماری می تواند افراد را به روش های مختلفی تحت تاثیر قرار دهد. پزشک ممکن است درمان های دیگری را بر اساس نحوه تأثیر این بیماری بر او توصیه کند. در موارد شدید، کودک ممکن است به جراحی قلب یا درمان های مفصلی برای درمان عوارض جدی نیاز داشته باشد.
آیا تب روماتیسمی می تواند عود کند؟
بله اگر کودک شما دوباره به گلودرد استرپتوکوکی یا مخملک مبتلا شود، ممکن است دوباره این بیماری را بگیرد. اگر تب روماتیسمی داشتهاند، ممکن است پزشک به آنها توصیه کند سال ها یا احتمالاً در طول زندگیشان آنتی بیوتیک مصرف کنند. این درمان را پروفیلاکسی آنتی بیوتیکی می نامند و می تواند از عفونت استرپتوکوکی مجدد جلوگیری کند و از عود بیماری پیشگیری کند.
پیشگیری
درمان زودرس گلودرد استرپتوکوکی و مخملک ضروری است، زیرا می تواند از این بیماری جلوگیری کند. علائم گلودرد استرپتوکوکی و مخملک همیشه نمایان و قابل تشخیص نیستند. اگر کودک شما بیش از سه روز گلودرد دارد یا علائم دیگری دارد که شما را نگران می کند، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
اقدامات لازم جهت محافظت کودک در برابر تب روماتیسمی
رعایت بهداشت خوب می تواند احتمال ابتلای کودک شما به عفونت باکتریایی را کاهش دهد. همچنین می تواند مانع از سرایت عفونت توسط فرزند شما به شخص دیگری شود. فرزند شما همیشه باید:
- دست های خود را با آب و صابون مرتباً بشوید.
- برای سرفه و عطسه از دستمال کاغذی استفاده کند.
- دستمال کاغذی استفاده شده دور انداخته شود.
- اگر مشخص شود که کودک شما مبتلا به تب روماتیسمی است، پزشک ممکن است یک آنتی بیوتیک طولانی مدت (تزریق ماهانه پنی سیلین) تجویز کند. این دارو می تواند به جلوگیری از حملات گلودرد استرپتوکوکی در آینده و جلوگیری از عود تب روماتیسمی کمک کند.
مطالب مشابه: