سرطان استخوان
سرطان استخوان
سرطان استخوان، اصطلاحی برای چندین سرطان مختلف است که در استخوان های شما ایجاد می شود. هنگامی که سلول های سرطانی در استخوان رشد می کنند، می توانند به بافت استخوانی طبیعی، آسیب برسانند. این بیماری می تواند در هر استخوانی شروع شود، اما بیشتر در استخوان ران، ساق پا یا بازو ایجاد می شود.
سرطان هایی که در خود استخوان ایجاد می شوند، سرطان های اولیه استخوان یا سارکوم استخوان نامیده می شوند. بسیاری از تومورهای سرطانی که در اندام ها یا سایر قسمت های بدن شما شروع می شوند، می توانند به استخوان ها و همچنین سایر قسمت های بدن گسترش یابند. این توده ها “متاستازهای استخوانی” نام دارند. تومورهای سینه، پروستات و ریه، سرطان هایی هستند که بیشتر به استخوان ها متاستاز می کنند.
انواع سرطان استخوان
سه نوع اصلی سرطان اولیه استخوان وجود دارد. نوع سلول و بافتی که سرطان در آن شروع می شود، نوع سرطان را تعیین می کند:
استئوسارکوم: شایع ترین نوع سرطان استخوان، استئوسارکوم است که در سلول هایی که بافت استخوانی جدید تشکیل می شود، ایجاد می شود. این بیماری بیشتر در نوجوانان شایع است، اما ممکن است بزرگسالان جوان و کودکان را نیز درگیر کند.
سارکوم یوینگ: این تومورها می توانند در استخوان های شما و در بافت های نرم اطراف ایجاد شوند. آنها بیشتر در کودکان و نوجوانان شایع هستند، اما ممکن است برخی از بزرگسالان جوان را نیز تحت تاثیر قرار دهند.
کندروسارکوم: این تومورها از بافت همبند نرم شروع می شوند که امکان حرکت بین مفاصل و استخوان ها (غضروف) را فراهم می کند. این تومورها بیشتر در بزرگسالان ایجاد می شوند.
انواع نادر سرطان استخوان عبارتند از:
چوردوما: این تومورها در ستون فقرات یا قاعده جمجمه شما تشکیل می شوند.
فیبروسارکوم: این تومورها از بافت فیبری و همبند در انتهای استخوان های شما شروع می شوند.
تومور سلول غول پیکر: این تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) ممکن است در موارد نادر سرطانی شوند.
سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته: این تومورهای تهاجمی، از بافت نرم و استخوان شروع می شوند.
سرطان استخوان چقدر شایع است؟
این بیماری نادر است و می تواند در هر سنی ایجاد شود، در کودکان، نوجوانان و جوانان بیشتر از بزرگسالان مسن تر مشاهده می شود.
احتمال خوش خیم بودن تومورهایی که در استخوان های شما ایجاد می شوند، بسیار بیشتر است. برخلاف سرطانهای استخوان، تومورهای خوش خیم استخوان در سراسر بدن شما پخش نمی شوند.
علائم سرطان استخوان چیست؟
برخی از افراد مبتلا به این بیماری، هیچ علامتی جز احساس یک توده بدون درد ندارند. برای دیگران، علائم مختلفی می تواند ایجاد شود. پزشکان به راحتی می توانند برخی از علائم را با علائم بیماری های دیگر مانند، دردهای رشد، آسیب های ورزشی، آرتریت یا بیماری لایم اشتباه بگیرند.
شایع ترین علائم سرطان استخوان عبارتند از:
- تب
- خستگی
- درد استخوانی که به تدریج پایدارتر می شود (معمولاً در شب بدتر میشود و ممکن است احساس ضربان، درد یا ضربه زدن داشته باشد).
- توده ای در ناحیه آسیب دیده که ممکن است در لمس سخت یا نرم باشد.
- تورم غیر معمول در اطراف ناحیه آسیب دیده استخوان
- مشکل در حرکت کردن (اگر تورم نزدیک مفصل باشد)
چه عواملی باعث سرطان استخوان می شود؟
متخصصان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث این سرطان می شود. اما مانند سایر سرطان ها، تومورهای استخوانی زمانی تشکیل می شوند که مشکلات DNA سلولی، باعث رشد خارج از کنترل سلول ها شود. در نهایت توده ای را تشکیل می دهند که به بافت سالم اطراف آسیب می رساند. عدم درمان، این عارضه می تواند به سایر قسمت های بدن سرایت کند.
عوامل خطر
محققان ارتباط بین سرطان استخوان و سایر عواملی را یافتهاند که ممکن است خطر این بیماری را افزایش دهد. عوامل خطر عبارتند از:
درمان سرطان قبلی: پرتودرمانی و برخی داروهای شیمی درمانی برای درمان سایر سرطان ها ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را در آینده افزایش دهند.
عوامل ژنتیکی: برخی از اختلالات ژنتیکی ارثی نادر، مانند سندرم لی فرامینی، ممکن است خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد. به ارث بردن جهش ژنتیکی که باعث رتینوبلاستوما می شود نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
شرایط استخوانی خوش خیم: در موارد بسیار نادر، شرایط خوش خیم استخوان به سرطان تبدیل می شود. به عنوان مثال، ابتلا به بیماری استخوانی پاژه یا انکوندروماهای متعدد ممکن است خطر سرطان را افزایش دهد.
با این حال، اکثر افرادی که به این سرطان مبتلا می شوند، هیچ عامل خطری ندارند و معمولاً بدون علت اتفاق می افتد.
عوارض سرطان استخوان چیست؟
این نوع سرطان، استخوان هایی را که در آن تشکیل می شوند ضعیف می کنند و گاهی اوقات، افراد ممکن است از طریق تومور، دچار شکستگی استخوان شوند. به این نوع، شکستگی های پاتولوژیک می گویند. گاهی اوقات، پزشکان در حین بررسی یک شکستگی، سرطان استخوان را پیدا می کنند.
تشخیص و آزمایشات
برای تشخیص این بیماری، پزشکان اغلب ابتدا از اشعه ایکس برای مشاهده استخوانهای شما استفاده می کند. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و CT scan تصاویر دقیق تری از نواحی اطراف استخوان شما ارائه می دهد و قبل از درمان به آنها نیاز خواهید داشت.
برای تایید تشخیص، پزشک بیوپسی نیز انجام می دهد. آنها قطعه کوچکی از بافت را از استخوان شما برمی دارند، در نهایت یک متخصص پاتولوژیست می تواند آن را زیر میکروسکوپ بررسی کند. بیوپسی اطلاعات خاصی در مورد نوع سرطان ارائه می دهد. داشتن این اطلاعات به پزشکان کمک می کند تا بدانند کدام درمان ها بهتر عمل می کنند.
مرحله بندی سرطان استخوان
مرحله بندی به پزشکان اجازه می دهد تا تعیین کنند که آیا سرطان فقط در یک مکان است یا اینکه آیا قبلاً در بدن شما پخش شده است. آنها همچنین در نظر می گیرند که اگر قبلاً گسترش نیافته باشد چقدر احتمال متاستاز دارد. درجه تومور، یا اینکه سلول های سرطانی چقدر غیرطبیعی به نظر می رسند، سرنخ هایی درباره احتمال گسترش سرطان ارائه می دهد. دو سیستم وجود دارد که پزشکان ممکن است برای مرحله بندی سرطانهای استخوان از آنها استفاده کنند.
انجمن تومور اسکلتی عضلانی از مرحله بندی زیر استفاده می کند:
1: تومورها درجه پایین هستند و گسترش نیافتهاند.
2: تومورها درجه بالایی دارند و گسترش نیافتهاند.
3: سرطان گسترش پیدا کرده است.
کمیته مشترک سرطان آمریکا (AJCC) از سیستم زیر استفاده می کند:
1: تومور درجه پایین است و سرطان گسترش نیافته است.
2: سرطان گسترش نیافته است، اما تومور درجه بالایی دارد
3: تومور درجه بالایی دارد و سرطان به نواحی دیگر در همان استخوان گسترش پیدا کرده است.
4: سرطان از استخوان به نواحی دیگر بدن مانند ریه ها یا کبد گسترش یافته است.
کنترل و درمان
رایج ترین درمان سرطان استخوان، جراحی برای برداشتن سرطان است.
جراحی حفظ اندام، که در آن جراح فقط تومور و برخی بافت های سالم اطراف آن را برمی دارد، رایج ترین نوع جراحی است. آنها می توانند استخوان های آسیب دیده را با پیوند استخوان واقعی یا پروتز، ترمیم کنند.
گاهی اوقات، جراح برای درمان این بیماری نیاز به برداشتن کل اندام دارد. در این حالت، پزشک پس از جراحی، اندام مصنوعی (پروتز) را قرار می دهد. این دستگاه ها بسیار پیچیده هستند و به افراد این امکان را می دهند که کارهای روزمره خود را به همان روشی که قبل از جراحی انجام می دادند، ادامه دهند.
درمان های دیگر عبارتند از:
- پرتودرمانی برای کوچک کردن تومورها قبل از جراحی یا حذف سلول های سرطانی باقی مانده بعد از جراحی
- شیمی درمانی برای درمان سرطان اولیه، هرگونه متاستاز و هر سلول سرطانی شناور در بدن شما
میزان بقای سرطان استخوان چقدر است؟
اگرچه سرطان استخوان می تواند کشنده باشد، اما بسیاری از افراد بهبودی کامل پیدا می کنند. نرخ بقای نسبی پنج ساله برای این سرطان، پس از تشخیص 68.2٪ است. کسانی که سرطان استخوان در مراحل پایین تری دارند، شانس بیشتری برای بهبودی کامل دارند. برای افرادی که سرطان استخوان در مراحل بالاتری دارند، در نقطه ای که قبلاً سرطان گسترش یافته است، احتمال عود سرطان افزایش می یابد.
پیشگیری
از آنجایی که متخصصان واقعاً نمی دانند چه عواملی باعث این بیماری می شود، در حال حاضر هیچ راه شناخته شدهای برای پیشگیری از آن وجود ندارد. به غیر از آن از آنجایی که پرتودرمانی (یکی دیگر از علل شناخته شده سرطانهای استخوان) برای درمان انواع دیگر سرطان ضروری است، نمی توانید به طور کامل از آن اجتناب کنید.
با این حال، اگر متوجه تغییرات غیرعادی در استخوان های خود، مانند توده یا افزایش درد استخوانی شدید، می توانید به پزشک مراجعه کنید. این علائم معمولاً به معنای سرطان نیستند. اما فقط پزشک می تواند تشخیص دهد که چه چیزی باعث این مشکل شده است.
مطالب مشابه: