ساعت کاری آزمایشگاه: شنبه تا چهارشنبه 7 صبح الی 19:30 عصر - پنجشنبه ها 7 صبح الی 17 عصر

Blog

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم زمانی اتفاق می ‌افتد که سلول‌ های دهانه رحم تبدیل به سلول‌ های پیش سرطانی شوند. عفونت HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) تقریباً در همه نوع ویروس، باعث این سرطان می‌ شود. HPV ویروسی است که از طریق تماس جنسی منتشر می ‌شود. شما می‌ توانید با انجام منظم غربالگری سرطان دهانه رحم (مانند پاپ اسمیر) و دریافت واکسن HPV، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.

سرطان دهانه رحم اغلب تا زمانی که شروع به گسترش نکند، علائمی ایجاد نمی ‌کند. به همین دلیل است که غربالگری‌ های منظم و واکسن HPV بسیار مهم است. این سرطان زمانی که در مراحل اولیه مشخص شود، با درصد بالایی قابل درمان است. پزشک می تواند آن را با جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی و سایر داروهای سرطان درمان کند.

انواع سرطان دهانه رحم

دو نوع اصلی سرطان دهانه رحم وجود دارد: کارسینوم سلول سنگفرشی و آدنوکارسینوم. حدود 80 تا 90 درصد سرطان ‌های دهانه رحم را، سرطان سلول سنگفرشی تشکیل می‌ دهند، در حالی که 10 تا 20 درصد آن آدنوکارسینوم است. همچنین می تواند ترکیبی از هر دو نوع وجود داشته باشد.

علائم و علل سرطان دهانه رحم

مراحل اولیه این بیماری معمولاً با علائم شدیدی همراه نیست و به سختی قابل تشخیص است. بروز اولین علائم ممکن است زمان ببرد.

علائم و نشانه‌ های مرحله اول می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ترشحات آبکی یا خونی واژن که ممکن است سنگین باشد و بوی بدی داشته باشد.
  • خونریزی واژینال بعد از رابطه جنسی، بین دوره های قاعدگی یا بعد از یائسگی.
  • درد هنگام رابطه جنسی (دیسپارونی).

اگر سرطان به بافت ها یا اندام های مجاور گسترش یافته باشد، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ادرار دشوار یا دردناک، گاهی اوقات با خون در ادرار
  • اسهال، درد یا خونریزی از مقعد هنگام مدفوع
  • خستگی، کاهش وزن و اشتها
  • احساس بیماری
  • کمردرد مبهم یا تورم در پاها
  • درد لگن/شکم
  • اگر خونریزی غیرطبیعی، ترشحات غیرعادی واژن یا هر علائم دیگری را تجربه کردید، باید به پزشک مراجعه کنید.

سرطان دهانه رحم

چه عواملی باعث سرطان دهانه رحم می شود؟

بیشتر سرطان های دهانه رحم توسط HPV، یک عفونت مقاربتی ایجاد می شود. HPV از طریق تماس جنسی (مقعدی، دهانی یا واژینال) گسترش می یابد و می تواند منجر به سرطان شود. اکثر مردم در مقطعی از زندگی خود به HPV مبتلا می شوند و متوجه نمی شوند، زیرا بدنشان با عفونت مقابله می کند. اما اگر بدن شما با عفونت مبارزه نکند، می ‌تواند باعث شود سلول ‌های دهانه رحم به سلول ‌های سرطانی تبدیل شوند.

HPV و سرطان دهانه رحم

بیش از 100 نوع HPV وجود دارد و نشان داده شده است که حدود 12 نوع از آنها منجر به سرطان می شود. تشخیص زودهنگام این گونه های HPV در پیشگیری از این سرطان مهم است. واکسن HPV می تواند با محافظت از شما در برابر ویروس HPV که تا 90 درصد از سرطان های دهانه رحم را ایجاد می کند، از عفونت HPV جلوگیری کند.

چه کسانی در معرض خطر سرطان دهانه رحم هستند؟

در بسیاری از موارد، هیچ عامل خطر شناخته شده ای برای این بیماری وجود ندارد. در مواقع دیگر، ممکن است یک یا چند عامل خطر وجود داشته باشد. برخی از عوامل خطر تحت کنترل عبارتند از:

سابقه غربالگری: افرادی که تست پاپ اسمیر را در فواصل زمانی منظم انجام ندادند، بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان هستند (زیرا تست پاپ می تواند سلول های پیش سرطانی را تشخیص دهد).
عفونت HPV: انواع خاصی از HPV باعث سرطان دهانه رحم می شود. کاهش خطر ابتلا به HPV می تواند خطر ابتلا به این بیماری را نیز کاهش دهد.
سابقه جنسی: داشتن رابطه جنسی قبل از 18 سالگی و داشتن شرکای جنسی زیاد ممکن است فرد را در معرض خطر ابتلا به عفونت HPV قرار دهد.
سیگار: استعمال سیگار خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد.
عفونت HIV: خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در افراد مبتلا به HIV بالاتر از حد متوسط ​​است.
داشتن سیستم ایمنی ضعیف: داشتن سیستم ایمنی ضعیف باعث می شود بدن نتواند با عفونت ها مبارزه کند.

برخی از عوامل خطر وجود دارد که نمی توانید آنها را تغییر دهید یا کنترل کنید. اینها عبارتند از:

DES (دی‌اتیل استیل‌بسترول): DES دارویی است که بین سال‌های 1938 تا 1971 برای جلوگیری از سقط جنین به افراد تجویز می‌شود. اگر فرد باردار داروی DES مصرف کرده باشد، احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در او بیشتر است.
سابقه خانوادگی: سرطان دهانه رحم ممکن است یک جزء ژنتیکی داشته باشد.

علائم سرطان دهانه رحم تا چه زمانی طول می کشد بروز کند؟

تغییرات سلولی پیش سرطانی می تواند به کندی پیشرفت کند، اما زمانی که به سرطان تبدیل شود، می تواند به سرعت پیشرفت کند. بین سه تا هفت سال طول می کشد تا تغییرات غیرطبیعی سلولی به سرطان تبدیل شود. تست پاپ می تواند تغییرات سلولی پیش سرطانی را قبل از تبدیل شدن به سرطان تشخیص دهد. اگر به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید، ممکن است این بیماری به وجود نیاید.

عوارض سرطان دهانه رحم چیست؟

  • درد
  • تغییرات مثانه و روده
  • آسیب کلیه
  • لخته شدن خون
  • خونریزی واژن، راست روده و مثانه
  • مشکلات باروری یا بارداری
  • عوارض جانبی درمان سرطان: شیمی درمانی، پرتودرمانی و سایر درمان های سرطان می توانند عوارض جانبی ناخوشایندی مانند تهوع و استفراغ، خستگی و اختلال عملکرد جنسی ایجاد کنند.

تشخیص و آزمایشات

این بیماری معمولاً به کندی و طی سالیان متمادی ایجاد می شود. قبل از تبدیل شدن به سرطان، سلول های دهانه رحم، تغییرات زیادی را شامل می شوند. سلول هایی که در دهانه رحم شما به صورت طبیعی هستند، شروع به نامنظم یا غیرعادی بودن، می کنند. این سلول های غیر طبیعی ممکن است از بین بروند، ثابت بمانند یا به سلول های سرطانی تبدیل شوند.

غربالگری منظم سرطان دهانه رحم با تست پاپ اسمیر می تواند اکثر موارد این سرطان را تشخیص دهد. هدف غربالگری، تشخیص تغییرات سلولی دهانه رحم قبل از تبدیل شدن به سرطان است. تست پاپ اسمیر شامل بررسی سلول های دهانه رحم زیر میکروسکوپ است. این سلول ها از نظر علائم پیش سرطانی یا سایر بی نظمی ها بررسی می شوند.

اگر تست پاپ غیرطبیعی باشد، آزمایشات بیشتری لازم است. این می تواند شامل آزمایش HPV باشد، که یک آزمایش خاص است که سلول های دهانه رحم را از نظر سویه های HPV که به احتمال زیاد باعث سرطان می شوند، بررسی می کند.

آزمایش هایی که برای تشخیص سرطان دهانه رحم تجویز می شوند:

اگر غربالگری‌های غیرطبیعی باشد، پزشک می‌خواهد آزمایش‌های بیشتری برای تأیید ابتلا به این سرطان انجام دهد. اولین مرحله در آن معمولاً کولپوسکوپی است. کولپوسکوپ سلول های دهانه رحم را بزرگ می کند تا پزشک بتواند سلول های نامنظم را ببیند. اگر سلول‌ها مشکوک یا غیرعادی به نظر برسند، نمونه ‌ای از سلول ‌های دهانه رحم را برمی ‌دارند و آنها را برای آزمایش بیشتر به آزمایشگاه می‌ فرستند.

آنها می توانند از هر یک از روش های زیر برای نمونه برداری بافت از دهانه رحم استفاده کنند:

بیوپسی پانچ: پزشک از یک ابزار برش با بالای گرد برای برش سلول‌های پیش سرطانی استفاده می‌ کند.
کورتاژ آندوسرویکال: این روش شامل خراش دادن پوشش دهانه رحم توسط یک ابزار قاشقی شکل به نام کورت می شود.
روش برداشتن حلقه الکتروسرجری (LEEP): پزشک از یک حلقه سیم الکتریکی برای برداشتن بافت غیر طبیعی دهانه رحم استفاده می کند.
بیوپسی مخروطی: پزشک یک تکه مخروطی شکل کمی بزرگتر از دهانه رحم را برمی دارد.
اگر نتایج این آزمایشات سرطان را تایید کند، آزمایشات بیشتر مشخص می کند که آیا بیماری گسترش یافته است یا خیر. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مطالعات عملکرد کبد و کلیه
  • آزمایش خون و ادرار
  • عکسبرداری با اشعه ایکس از مثانه، راست روده، روده ها و ریه ها
  • CT Scan
  • MRI

نتایج این آزمایش ‌ها همچنین به پزشک کمک می ‌کند سرطان را مرحله ‌بندی کند. سرطان دهانه رحم از مرحله I (کمترین شدت) تا مرحله IV (شدیدترین) متغیر است. مرحله بندی به پزشک کمک می کند تا بهترین برنامه درمانی را تعیین کند.

مراحل سرطان دهانه رحم چیست؟

چهار مرحله اصلی وجود دارد و در هر مرحله، چندین مرحله فرعی متفاوت وجود دارد. مراحل اصلی عبارتند از:

اولین مرحله: سرطان فقط در گردن دهانه رحم یافت می شود. به قسمت های عمیق تر بافت دهانه رحم سرایت نکرده است.
دومین مرحله: سرطان فراتر از دهانه رحم و رحم گسترش پیدا کرده است، اما هنوز به دیواره لگن (بافت هایی که لگن را پوشاندند) یا واژن تحتانی گسترش پیدا نکرده است.
سومین مرحله: سرطان به قسمت پایین واژن متاستاز کرده و ممکن است به دیواره لگن، حالب ها (لوله هایی که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند) و غدد لنفاوی مجاور گسترش پیدا کرده باشد.
چهارمین مرحله: سرطان به مثانه، رکتوم یا سایر قسمت‌ های بدن مانند استخوان ‌ها یا ریه‌ ها متاستاز کرده است.

بررسی سرطان دهانه رحم چگونه است؟

سلول های سرطانی در زیر میکروسکوپ در مقایسه با سلول های طبیعی یا سالم متفاوت به نظر می رسند. فقط یک پاتولوژیست می تواند این تغییرات را شناسایی کند. آسیب شناس به ویژگی های سلول های سرطانی دهانه رحم زیر توجه می کند:

  • اندازه و شکل متفاوت
  • از دست دادن ساختار
  • افزایش مایع در داخل سلول
  • یک مرکز تاریک

سرطان دهانه رحم

مدیریت و درمان سرطان دهانه رحم

درمان این بیماری بر اساس عوامل متعددی از جمله مرحله بیماری، سن و سلامت عمومی بیمار و اینکه آیا می خواهد در آینده فرزند داشته باشد، انجام می شود.

درمان های سرطان دهانه رحم عبارتند از: پرتو درمانی، شیمی درمانی، جراحی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی.

آزمایشات بالینی گزینه دیگری است. آنها مطالعات تحقیقاتی کنترل شده ای را برای آزمایش درمان های جدید برای سرطان انجام می دهند.
برخی از افراد از درمان هایی مانند رژیم غذایی، گیاهان دارویی، طب سوزنی و روش های دیگر برای تکمیل درمان سرطان خود استفاده می کنند.

تشعشع

پرتودرمانی از پرتوهای انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. دو نوع پرتودرمانی وجود دارد:

  • پرتودرمانی خارجی (EBRT)
  • براکی تراپی

شیمی درمانی

شیمی درمانی از داروهایی استفاده می کند که به رگ های بیمار تزریق می شود یا از طریق دهان مصرف می شود تا سلول های سرطانی را از بین ببرد. به این ترتیب، وارد خون می شود و برای از بین بردن سلول ها در هر نقطه از بدن موثر است. داروهای مختلفی برای شیمی درمانی استفاده می شود و می توان آنها را با هم ترکیب کرد. شیمی درمانی اغلب به صورت چرخه ای تجویز می شود. طول چرخه و برنامه یا دفعات شیمی درمانی بسته به داروی مورد استفاده و محل سرطان در بدن متفاوت است.

عمل جراحی

انواع مختلفی از جراحی برای درمان سرطان دهانه رحم استفاده می شود. پزشک می تواند فقط بافت های سرطانی را در زمان مراحل اولیه سرطان، بردارد. برخی از رایج ترین انواع جراحی عبارتند از:

جراحی لیزر: در این جراحی از پرتو لیزر برای سوزاندن سلول های سرطانی استفاده می شود.
کرایوسرجری: این جراحی سلول های سرطانی را منجمد کرده و آنها را از بین می برد.
هیسترکتومی: این جراحی شامل برداشتن رحم و دهانه رحم است.
تراکلکتومی: در این روش دهانه رحم و قسمت بالایی واژن برداشته می شود، اما رحم باقی می ماند.
بیرون زدگی لگن: این عمل مشابه هیسترکتومی است، اما بسته به محل انتشار سرطان، مثانه، واژن، رکتوم و بخشی از روده بزرگ را نیز شامل می شود.
برخی از افراد ممکن است ترکیبی از درمان ها را دریافت کنند. پزشک ممکن است از پرتودرمانی یا شیمی درمانی برای درمان سرطانی که گسترش یافته یا عود کرده است استفاده کند. گاهی اوقات، پزشک از پرتودرمانی و شیمی درمانی قبل یا بعد از جراحی استفاده می کند.

درمان هدفمند

درمان دارویی هدفمند سلول های سرطانی خاص را بدون آسیب رساندن به سلول های سالم از بین می برد. با هدف قرار دادن پروتئین هایی که نحوه رشد و گسترش سلول های سرطانی را کنترل می کنند، کار می کند.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی، از دارو برای تحریک سیستم ایمنی بدن برای شناسایی و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. سلول های سرطانی وانمود می کنند که سالم هستند تا از سیستم ایمنی پنهان شوند. ایمونوتراپی این سیگنال ها را هدف قرار می دهد تا سلول های سرطانی نتوانند پنهان شوند.

آیا سرطان دهانه رحم به طور کامل قابل درمان است؟

بله این یک سرطان قابل درمان است، به خصوص اگر در مراحل اولیه مشخص شود.

آیا برای مرحله اول سرطان دهانه رحم به شیمی درمانی نیاز است؟

ممکن است برای مرحله اول این بیماری، نیازی به شیمی درمانی نباشد. جراحی معمولاً اولین درمانی است که پزشک برای مرحله 1 توصیه می کند. اما مواقعی وجود دارد که شیمی درمانی نیز یک گزینه بهتر است.

آیا سرطان دهانه رحم در مرحله چهارم قابل درمان است؟

درمان در این مرحله بعید است، اما بهبودی ممکن است. مرحله IV پیشرفته ترین مرحله این بیماری است. این بدان معناست که سلول های سرطانی به سایر اندام ها و بافت ها در سراسر بدن گسترش پیدا کرده اند. پزشک همچنان بهترین راه ها را برای از بین بردن سرطان توصیه می کند. پرتودرمانی، شیمی درمانی و درمان هدفمند همچنان گزینه های درمانی موثر هستند.

پیشگیری

اقداماتی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از سرطان دهانه رحم انجام دهید. انجام معاینات منظم زنان و انجام تست پاپ مهمترین گام برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم است. کارهای دیگری که می توانید انجام دهید عبارتند از:

  • تزریق واکسن HPV
  • هنگام رابطه جنسی از وسایل محفاظتی استفاده کنید.
  • با یک شریک جنسی رابطه داشته باشید.
  • از استعمال سیگار و محصولات تنباکو خودداری کنید.

زمان مراجعه به پزشک

در صورت بروز علائم غیرعادی یا مشکوک باید به پزشک مراجعه کنید. برخی از مواردی که باید مراقب آنها بود عبارتند از:

  • خونریزی بین دوره های قاعدگی یا بعد از یائسگی
  • ترشحات آبکی واژن
  • درد لگن هنگام رابطه جنسی

اگر مطمئن نیستید آخرین آزمایش پاپ شما چه زمانی بوده است، با پزشک خود مشورت کنید.

 

مطالب مشابه:

زایمان زودرس

آزمایش پاپ اسمیر

ویروس پاپیلومای انسانی HPV

آزمایش HPV

منبع: my.clevelandclinic

29 بهمن, 1403 مطالب علمی, مقالات علمی , , , ,
درباره admin avesta

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *