جراحی بای پس معده
جراحی بای پس معده
جراحی بای پس معده یک روش متابولیک و کاهش وزن است که شامل ایجاد یک کیسه کوچک از معده و اتصال کیسه تازه ایجاد شده به صورت مستقیم به روده کوچک میباشد. این روش با اصلاح سیستم گوارش کار میکند تا کالری کمتری مصرف و جذب شود. پس از عمل بای پس معده، غذای بلعیده شده به داخل این کیسه کوچک معده و سپس مستقیماً به روده کوچک میرود و در نتیجه قسمت بزرگ معده و قسمت اول روده کوچک را دور میزند.
مانند سایر عملهای جراحی چاقی، بای پس معده برای افرادی که دارای چاقی شدید بالینی هستند، توصیه میشود. این عمل از پیشرفت بیماریهای مرتبط با چاقی، از جمله دیابت نوع 2، فشار خون بالا، آپنه انسدادی خواب و GERD (ریفلاکس اسید مزمن) جلوگیری میکند.
جراحی بای پس معده چگونه است؟
جراح ابتدا قسمت عملکردی معده را به یک کیسه کوچک کاهش میدهد و آن را با ابزار جراحی از بقیه جدا میکند. این عمل مقدار غذایی را که معده میتواند نگه دارد محدود میکند. سپس، کیسه معده جدید را به بخش پایینی روده کوچک متصل میکند.
این بدان معنی است که وقتی غذا از سیستم گوارش عبور میکند، اکنون بیشتر معده و قسمت اول روده کوچک را دور میزند. به دلیل این دور زدن، سیستم گوارش تمام مواد مغذی (یا کالری) موجود در غذای فرد را جذب نمیکند.
عمل بای پس معده چه بیماریهایی را بهبود میبخشد؟
اگر از نظر پزشکی چاقی قابل توجهی دارید، فقط کاهش وزن میتواند کمک زیادی به بهبود سلامتی شما کند. اما جراحی بای پس معده مزایای بیشتر از انتظار دارد. این عمل تغییرات پایداری در سیستم متابولیک شما ایجاد میکند تا به شما در مدیریت قند خون، فشار خون و گرسنگی کمک کند.
شرایط بهبود یافته توسط جراحی بای پس معده عبارتند از:
- هایپرگلیسمی
- هیپرلیپیدمی
- فشار خون بالا
- بیماری قلبی
- دیابت
- بیماری کبد چرب
- رفلاکس معده به مری
- آپنه خواب
- آرتروز
شرایط لازم برای واجد شرایط بودن برای جراحی بای پس معده چیست؟
الزامات جراحی بای پس معده مشابه سایر روشهای چاقی است. شما باید توسط پزشک واجد شرایط برای جراحی باشید. به طور کلی، در صورت داشتن شرایط زیر ممکن است کاندیدای جراحی بای پس معده باشید اگر:
- شاخص توده بدنی (BMI) شما 40 یا بالاتر است (چاقی شدید)
- BMI شما 35 تا 39.9 (چاقی) است و شما یک مشکل سلامتی جدی مرتبط با وزن مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا یا آپنه خواب شدید دارید. در برخی موارد، اگر BMI شما 30 تا 34 باشد و مشکلات سلامتی مرتبط با وزن جدی داشته باشید، ممکن است برای انواع خاصی از جراحی کاهش وزن واجد شرایط باشید.
در صورت رعایت نکردن نکات جراحی بای پس معده چه اتفاقی میافتد؟
اگر معیارهای بالا را رعایت کردهاید، ممکن است برای جراحی کاندید شوید. اما جراح شما به اطلاعات بیشتری نیاز خواهد داشت. قبل از برنامه ریزی برای جراحی خود، با تیمی از پزشکان متخصص برای مشاوره و غربالگری ملاقات خواهید کرد. آنها میخواهند بدانند:
- اینکه شما متعهد به تغییر سبک زندگی مادام العمر هستید. جراحی ابزاری قدرتمند برای کاهش وزن است، اما اگر با آن همکاری نکنید، کارساز نخواهد بود. شما باید برای همیشه روش غذا خوردن خود را تغییر دهید. اگر این کار را نکنید، میتوانید مجدداً به وزن قبلی خود بازگردید.
- اینکه از نظر جسمی و روحی برای جراحی آماده باشید. شما احتمالاً برخی از آزمایشات پزشکی استاندارد را انجام خواهید داد تا مطمئن شوید که این روش برای شما ایمن است. همچنین ممکن است از نظر سلامت روان و مصرف الکل یا دخانیات غربالگری شوید.
- اینکه سعی کردهاید با روشهای دیگری وزن کم کنید. ممکن است پزشکان از شما بخواهند که ثابت کنید جراحی کاهش وزن از نظر پزشکی ضروری است. آنها ممکن است نیاز داشته باشند که ابتدا یک رژیم غذایی و برنامه ورزشی تحت نظارت را امتحان کنید.
جراحی بای پس معده چقدر طول میکشد؟
عمل بین دو تا چهار ساعت طول میکشد. پس از آن، احتمالاً دو روز در بیمارستان خواهید ماند. علاوه بر این، شما هنوز نمیتوانید غذاهای جامد بخورید.
مزایای جراحی بای پس چیست؟
این رویه یکی از جراحیهای مورد مطالعه در پزشکی مدرن است. در مقایسه با سایر روشهای کاهش وزن، یکی از بهترین میزان موفقیت در طولانی مدت است.
خطرات احتمالی این روش چیست؟
در کوتاه مدت، جراحی بای پس معده خطرات عمومی مشابه بسیاری از جراحیهای دیگر را دارد، از جمله:
- عفونت زخم
- خونریزی بیش از حد
- واکنش به بیهوشی
عوارض خاصتر برای جراحی بای پس معده میتواند شامل موارد زیر باشد:
فتقها: فتق زمانی رخ میدهد که یکی از اندامها از شکاف دیواره عضلانی عبور کند.
انسداد روده کوچک: بافت اسکار میتواند باعث باریک شدن یا انسداد روده کوچک شود.
نشت آناستوموز: بای پس معده، روده کوچک را در بیش از یک نقطه جدا کرده و مجددا وصل میکند. اگر نقطه اتصال نشت کند، میتواند منجر به عفونت جدی در داخل حفره شکم شود.
عوارض طولانی مدت جراحی بای پس معده چیست؟
جراحیهایی که سیستم گوارش را اصلاح میکنند میتوانند عوارض گوارشی خاصی ایجاد کنند. این موارد عبارتند از:
سندرم دامپینگ:
این مجموعه علائمی است که زمانی رخ میدهد که معده غذا را خیلی سریع به روده کوچک منتقل میکند. 50 درصد از افرادی که جراحی چاقی انجام میدهند ممکن است پس از آن علائمی از سندرم دامپینگ داشته باشند. علائم میتواند شامل تهوع، اسهال، گرفتگی شکم و هیپوگلیسمی باشد. معمولا با گذشت زمان از بین میروند. پزشکان دستورالعملهای غذایی را برای کمک به پیشگیری یا کاهش سندرم دامپینگ در حین بهبودی به فرد میدهند.
سوء جذب و سوء تغذیه:
جراحی بای پس معده عمداً باعث سوء جذب در روده کوچک میشود تا کالری جذب شده را کاهش دهد. همچنین اگر مراقب نباشید میتواند منجر به کمبودهای تغذیهای شود. پزشک مکملهای غذایی را برای جلوگیری از این امر تجویز میکند.
رفلاکس صفرا:
جراحی که بر دریچه پیلور، سوراخ بین معده و روده کوچک تأثیر میگذارد، میتواند باعث اختلال در عملکرد آن شود. اگر دریچه پیلور به درستی مسدود نشود، یکی از نتایج احتمالی رفلاکس صفرا است. این بدان معناست که صفراوی که کیسه صفرا برای کمک به هضم غذا به روده کوچک میفرستد، میتواند به معده بازگشت کند. رفلاکس صفرا میتواند پوشش معده را فرسایش دهد و منجر به گاستریت و زخم معده شود.
سنگ کیسه صفرا:
کاهش وزن سریع حجم زیادی از کلسترول را برای پردازش به کبد میفرستد. هنگامی که کبد صفرا را به کیسه صفرا میفرستد، کلسترول اضافی را با خود حمل میکند. این کلسترول اضافی می تواند در کیسه صفرا انباشته شود و سنگهای صفراوی کلسترولی را تشکیل دهد. سنگ کیسه صفرا همیشه مشکلی ایجاد نمیکند، اما اگر حرکت کند و در مجاری صفراوی گیر کند، میتواند خطرناک باشد. پزشک ممکن است برای جلوگیری از سنگ کیسه صفرا پس از جراحی به دارو تجویز کند.
زخمها:
افرادی که جراحی بای پس معده انجام میدهند بیشتر در معرض خطر ابتلا به زخم معده یا دوازدهه خود هستند. برای جلوگیری از این امر، پزشک توصیه میکند که در آینده از سیگار یا استفاده از NSAIDها (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) خودداری کنید.
بازیابی وزن:
اگر از این پس متعهد به تغییر شیوه غذا خوردن خود نباشید، ممکن است دوباره به وزن قبلی خود بازگردید. حتی کیسه کوچکی که جراح برای شما تشکیل داده است، میتواند به مرور زمان بزرگ شود تا غذای بیشتری در خود جای دهد. هنگامی که این اتفاق میافتد، یکی از گزینههای ممکن، جراحی بازبینی بای پس معده است. ممکن است جراح موافقت کند که بای پس معده شما را ترمیم یا دوباره انجام دهد.
دوره نقاهت پس از عمل بای پس معده چقدر است؟
شما باید یک روز را در بیمارستان تحت نظر باشید. سپس چند هفته قبل از اینکه دوباره به فعالیت روزانه خود بازگردید یک مدت در خانه استراحت خواهید کرد. ممکن است لازم باشد تا 6 هفته از فعالیتهای شدید اجتناب کنید و ممکن است تا 12 هفته طول بکشد تا یک رژیم غذایی عادی را از سر بگیرید.
چه عوارض جانبی ممکن است در طول بهبودی تجربه کنم؟
بدن در این مدت تغییرات بزرگی را تجربه خواهد کرد. ممکن است متوجه شوید:
- خسته هستید.
- خلق و خویتان تغییر کرده است. تغییرات وزن میتواند باعث تغییرات هورمونی شود و این باعث تغییرات خلقی میشود.
- مدفوعتان تغییر کرده است. روده کوچک شده شما نمیتواند مانند قبل آب و غذای شما را به طور کامل هضم یا جذب کند. این بر قوام و بوی مدفوع شما تأثیر میگذارد.
کاهش وزن سریع و تغذیه محدود در چند ماه اول ممکن است باعث شود:
- سرد
- بدن درد
- ریزش مو داشته باشید.
بعد از جراحی بای پس معده چه نوع رژیمی را باید رعایت کنم؟
چندین ماه پس از جراحی باید دستورالعملهای غذایی سختگیرانهای را رعایت کنید. این هم برای محافظت از سیستم گوارش شما در حین بهبودی است و هم برای اطمینان از دریافت مواد مغذی مورد نیاز در حالی که به طور کلی غذای کمتری مصرف میکنید.
در اوایل عمل، باید از رژیم غذایی مایعات پیروی کنید، سپس به تدریج برای چندین هفته دیگر یک رژیم غذایی نرم داشته باشید. ممکن است 2 تا 3 ماه زمان ببرد تا مجدداً شروع به مصرف غذاهای جامد بکنید. وقتی این دوره به پایان برسد باید با احتیاط بیشتری غذاهای خود را انتخاب کنید.
پزشک دستورالعملهای رژیم غذایی دقیقتری را در اختیار شما قرار میدهد که شامل موارد زیر هستند:
مصرف حداقل 7 لیوان مایعات در روز: به دلیل کاهش اندازه معده، به خصوص از آنجایی که به شما توصیه میشود هنگام صرف غذا، نوشیدنی ننوشید. اما آبرسانی بدن بعد از جراحی برای جلوگیری از عوارض جانبی ناخوشایند مانند حالت تهوع و یبوست بسیار مهم است.
مصرف حداقل 100 گرم پروتئین در روز: پروتئین مهمترین درشت مغذی است که برای قوی ماندن پس از جراحی و جلوگیری از از دست دادن عضلات به آن نیاز دارید.
مصرف روزانه مکملهای ویتامین و مواد معدنی: شما باید تا آخر عمر از مکملهای ریز مغذی استفاده کنید. سیستم گوارشی شما دیگر نمیتواند به تنهایی مقدار کافی از آنها را از غذا جذب کند. کمبود ویتامین و مواد معدنی میتواند اثرات جدی بر سلامتی داشته باشد.
پرهیز از غذاهای حاوی قند و نشاسته: زیرا به سرعت انتقال غذا از معده به روده کوچک مربوط میشود. دوزهای غلیظ کربوهیدرات (قند) که وارد روده کوچک میشود میتواند عوارض جانبی ناراحت کنندهای مانند سوء هاضمه و تغییرات سریع قند خون ایجاد کند.
مطالب مشابه:
پانکراتیت
هپاتیت A
کیست کلیه
بیماری کرون
منابع: my.clevelandclinic