آزمایش حساسیت به گلوتن
آزمایش حساسیت به گلوتن
آزمایش حساسیت به گلوتن یک ابزار تشخیصی بسیار مهم است و برای افرادی که به پروتئین گلوتن مانند گندم، جو و چاودار حساسیت دارند، تجویز می شود. این نوع حساسیت می تواند به عنوان بیماری سلیاک، حساسیت به گلوتن غیر سلیاک یا آلرژی گندم، خود را نشان دهد و علائمی همچون، درد شکم، نفخ، اسهال، خستگی و غیره ایجاد کند. آزمایش و تشخیص زودهنگام و همچنین رژیم غذایی بدون گلوتن، می تواند به کنترل علائم و بهبود سلامت کلی فرد کمک کند.
آزمایش حساسیت به گلوتن چیست؟
گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت می شود. مردم اغلب حساسیت به گلوتن را با بیماری سلیاک اشتباه متوجه می شوند. با این حال، این دو حالت مختلف، می توانند مشکلاتی را در مورد گلوتن ایجاد کنند. بیماری سلیاک، یک اختلال خودایمنی است. هنگامی که فرد مبتلا به بیماری سلیاک، گلوتن مصرف می کند، سیستم ایمنی او به روده کوچک حمله می کند و منجر به آسیب هایی می شود که می تواند مانع از جذب مواد مغذی شود. در عین حال، حساسیت به گلوتن باعث ایجاد علائم مرتبط با گلوتن بدون آسیب به روده کوچک می شود. در صورت مشاهده علائم مرتبط با گلوتن مانند نفخ، خستگی، اسهال یا درد شکم، پزشک ممکن است آزمایش خون حساسیت به گلوتن را توصیه کند.
علائم رایج حساسیت به گلوتن چیست؟
درد شکم
کم خونی
اضطراب
نفخ
اسهال
یبوست
مدفوع بدبو
اگزما
خستگی
بی حسی در پاها یا بازو
آنافیلاکسی
گرفتگی بینی
کاهش وزن
سردرد
درد مفاصل
بثورات پوستی
حالت تهوع و استفراغ
این علائم ممکن است برای چند ساعت تا چند روز متوالی ادامه داشته باشد. با این حال، در صورت عدم درمان، می تواند باعث واکنش آلرژیک شدید مانند تورم، کهیر، تهوع، استفراغ و مشکلات تنفسی نیز گردد.
هدف از تست حساسیت به گلوتن
هدف از تست حساسیت به گلوتن، تشخیص حساسیت به گلوتن و ارزیابی اینکه آیا شما به بیماری سلیاک مبتلا هستید یا خیر.
تشخیص بیماری سلیاک: هدف اولیه آزمایش حساسیت با گلوتن، غربالگری بیماری سلیاک است، یک اختلال خود ایمنی که با مصرف گلوتن ایجاد می شود.
تشخیص پاسخ ایمنی: این آزمایش به دنبال آنتی بادی هایی در خون است که توسط سیستم ایمنی بدن در هنگام حمله اشتباه، به گلوتن تولید می شود.
گزینه های درمانی: نتیجه مثبت آزمایش، نشان دهنده بیماری سلیاک است و به پزشکان کمک می کند درمان مناسب را تجویز کنند، که شامل یک رژیم غذایی سخت بدون گلوتن است.
تمایز شرایط سلامتی: این آزمایش می تواند به تشخیص بیماری سلیاک از سایر بیماری هایی که باعث علائم مشابه می شوند، مانند حساسیت به گلوتن غیر سلیاک یا عدم تحمل لاکتوز کمک کند.
آزمایش حساسیت به گلوتن چیست؟
دو نوع بیماری اصلی می تواند باعث واکنش منفی به گلوتن شوند: بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن. آزمایش حساسیت به گلوتن می تواند به تعیین اینکه آیا فرد آلرژی به مواد غذایی حاوی گلوتن دارد یا خیر کمک کند. آزمایش خون حساسیت به گلوتن، میزان آنتی بادی های ایمونوگلوبولین E (IgE) را در خون اندازه گیری می کند. اگر بدن فرد به گندم حساسیت داشته باشد، بدن در پاسخ به مواجهه با گندم، آنتی بادی های IgE تولید می کند. این آنتی بادی ها می توانند پاسخ ایمنی را تحریک کنند و منجر به علائم آلرژیک مانند کهیر، تورم، خارش، خس خس سینه یا آنافیلاکسی نیز شود.
چه کسانی باید آزمایش حساسیت به گلوتن بدهند؟
- افرادی که سابقه خانوادگی بیماری سلیاک دارند.
- افراد مبتلا به بیماری سلیاک مانند نفخ، گاز، اسهال یا یبوست پس از مصرف غذاهای گلوتن.
- افرادی که بیماری های خودایمنی مانند دیابت نوع 1 و تیروئید دارند.
- افرادی که دارای کمبود تغذیه ای مانند کمبود آهن هستند.
نتایج آزمایش حساسیت به گلوتن
آزمایش خون حساسیت به گلوتن، آنتی بادی های IgE را اندازه گیری می کند که ممکن است نتایج زیر را نشان دهد:
نتایج مثبت:
نتیجه آزمایش مثبت به این معنی است که فرد به گلوتن حساسیت دارد و بدن در پاسخ به گلوتن، آنتی بادی های IgE تولید می کند که می تواند با واکنش های آلرژیک همراه باشد.
نتایج منفی:
نتیجه آزمایش منفی به این معنی است که آنتی بادی های IgE بیش از حد شناسایی نشدند.
نتیجه گیری
افراد ممکن است بعد از مصرف یک وعده غذایی حاوی گلوتن، احساس بیماری کنند و ممکن است دچار نفخ، حالت تهوع یا گاز معده شوند. عدم تحمل گلوتن، علائمی مانند بیماری سلیاک را نشان می دهد، اما آنها با هم یکسان نیستند. همانطور که گفتیم، بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی است و منجر به آسیب به سیستم گوارشی می شود. افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن، با پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن می توانند علائم خود را تسکین دهند. رژیم های غذایی بدون گلوتن، خطراتی را برای سلامتی به همراه دارد. بنابراین، همکاری با پزشک و یک متخصص تغذیه برای ایجاد یک برنامه درمانی مناسب برای نیازهای فرد بسیار مهم است.
مطالب مشابه: