سرطان ریه
سرطان ریه
سرطان ریه بیماری ناشی از تقسیم سلولی کنترل نشده در ریه است. سلول ها به عنوان بخشی از عملکرد طبیعی خود تقسیم می شوند و کپی های بیشتری از خود می سازند. اما گاهی اوقات، تغییراتی ایجاد می شود که باعث می شود بیش از حد تکثیر شوند. سلول های آسیبدیده که به طور غیرقابل کنترلی تقسیم می شوند، توده ها یا تومورهایی از بافت، ایجاد می کنند که در نهایت از عملکرد صحیح اندام ها جلوگیری می کنند.
سرطان ریه از ریه ها شروع می شوند و معمولاً در راه های هوایی (برونش ها یا برونشیول ها) یا کیسه های هوایی کوچک (آلوئول ها) اختلال ایجاد می کند. سرطان هایی که از اندام های دیگر شروع می شوند و به سمت ریه ها حرکت می کنند، معمولاً از جایی که شروع می شوند نامگذاری می شوند (پزشکان ممکن است به این سرطان به عنوان سرطان متاستاتیک به ریه ها اشاره کند).
انواع سرطان ریه چیست؟
سرطانهای زیادی وجود دارند که بر ریه ها تأثیر می گذارند، اما معمولاً از اصطلاح «سرطان ریه» برای دو نوع اصلی استفاده می شود: سرطان ریه سلول های غیرکوچک و سرطان ریه سلول کوچک.
سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC)
سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC) شایع ترین نوع سرطان ریه است و بیش از 80 درصد موارد سرطان ریه را تشکیل می دهد. انواع رایج آن شامل آدنوکارسینوم و کارسینوم سلول سنگفرشی است. کارسینوم آدنوسکواموس و کارسینوم سارکوماتوئید دو نوع کمتر شایع NSCLC هستند.
سرطان ریه سلول کوچک (SCLC)
سرطان ریه سلول کوچک (SCLC) سریعتر رشد می کند و درمان آن سخت تر از NSCLC است. این نوع اغلب به عنوان یک تومور ریه نسبتاً کوچک یافت می شود که قبلاً به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا کرده است. انواع خاصی از SCLC شامل کارسینوم سلول کوچک (که به آن کارسینوم سلول جو نیز می گویند) و کارسینوم سلول کوچک ترکیبی می باشد.
انواع دیگر سرطان می تواند در ریه ها یا اطراف آن شروع شود، از جمله لنفوم ها (سرطان در غدد لنفاوی)، سارکوم ها (سرطان در استخوان ها یا بافت نرم) و مزوتلیومای پلور (سرطان در پوشش ریه). اینها درمان های متفاوتی دارند و معمولاً به عنوان سرطان ریه شناخته نمی شوند.
سرطان ریه در چه مراحلی قرار دارد؟
سرطان معمولاً بر اساس اندازه تومور اولیه، فاصله یا عمق آن در بافت اطراف و اینکه آیا به غدد لنفاوی یا سایر اندام ها گسترش پیدا کرده است، مرحله بندی می شود. هر نوع سرطان، دستورالعمل های خاص خود را برای مرحله بندی دارد.
مرحله بندی سرطان ریه
هر مرحله دارای چندین ترکیب از اندازه و گسترش است که می تواند در آن دسته قرار گیرد. به عنوان مثال، تومور اولیه در سرطان مرحله III می تواند کوچکتر از سرطان مرحله دوم باشد، اما عوامل دیگر آن را در مرحله پیشرفته تری قرار می دهند. مرحله بندی کلی برای سرطان ریه عبارتند از:
0: سرطان در لایه بالایی ریه یا برونش قرار دارد و به سایر قسمت های ریه یا خارج از ریه سرایت نکرده است.
I: سرطان به خارج از ریه گسترش پیدا نکرده است.
II: سرطان بزرگتر از مرحله I است، به غدد لنفاوی داخل ریه گسترش یافته است یا بیش از یک تومور در همان لوب ریه وجود دارد.
III: سرطان بزرگتر از مرحله II است، به غدد لنفاوی یا ساختارهای مجاور گسترش پیدا کرده است یا بیش از یک تومور در یک لوب متفاوت از همان ریه وجود دارد.
IIII: سرطان به ریه دیگر، مایع اطراف ریه، مایع اطراف قلب یا اندام های فراتر، گسترش یافته است.
سرطان ریه متاستاتیک چیست؟
سرطان ریه متاستاتیک سرطانی است که از یک ریه شروع می شود، اما به ریه دیگر یا سایر اندام ها گسترش می یابد. درمان سرطان متاستاتیک ریه سخت تر از سرطانی است فقط یک اندام را درگیر کرده است.
علائم و علل سرطان ریه
بسیاری از افراد تا زمانی که بیماری پیشرفت نکرده باشد، علائمی مشاهده نمی کنند، اما برخی از افراد در مراحل اولیه علائم دارند. برای کسانی که علائم را تجربه می کنند، ممکن است فقط یک یا چند مورد از موارد زیر را داشته باشد:
- سرفه ای که با گذشت زمان از بین نمی رود یا بدتر می شود.
- مشکل در تنفس یا تنگی نفس
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- خس خس سینه
- سرفه خونی (هموپتیزی)
- گرفتگی صدا
- عدم اشتها
- کاهش وزن
- خستگی
- درد شانه
- تورم در صورت، گردن، بازوها یا بالای قفسه سینه
- مردمک کوچک و افتادگی پلک در یک چشم با تعریق کم یا بدون تعریق در آن طرف صورت (سندرم هورنر)
اولین علائم سرطان ریه چیست؟
سرفه یا ذات الریه که پس از درمان، مدام عود می کند، گاهی اوقات می تواند نشانه اولیه سرطان ریه باشد. شایع ترین نشانه های سرطان ریه شامل سرفه های مداوم یا بدتر، تنگی نفس، درد قفسه سینه، گرفتگی صدا یا کاهش وزن است.
بسته به اینکه این سرطان از کجا شروع می شود، برخی از این علائم می توانند در مراحل اولیه اتفاق بیفتند، اما اغلب تا زمانی که سرطان به مراحل بعدی پیشرفت نکرده باشد، رخ نمی دهند. به همین دلیل است که اگر در معرض افزایش خطر این بیماری هستید، غربالگری سرطان ریه مهم است.
چه عواملی باعث سرطان ریه می شود؟
این بیماری توسط سلول هایی ایجاد می شود که به تقسیم شدن بیش از حد ادامه می دهند. در حالی که تقسیم سلولی یک فرآیند طبیعی است، همه سلول ها دارای یک کلید غیر فعال داخلی هستند که مانع از تقسیم آنها به سلول های بیشتر می شود یا در صورت لزوم باعث از بین رفتن آنها (آپوپتوز) می شود. غیر فعال شدن تکثیر سلولی زمانی اتفاق می افتد که یک سلول چندین بار تقسیم شده باشد یا تغییرات زیادی داشته باشد.
سلول های سرطانی سلول های طبیعی بدن هستند که با ایجاد جهش هایی، به تکثیر ادامه می دهند، کنترل نمی شوند و با سلول های طبیعی تداخل پیدا می کنند. سلول های سرطانی می توانند وارد جریان خون یا غدد لنفاوی شوند و به مکان های دیگر بدن منتقل شوند و بیماری را گسترش دهند.
هنوز مشخص نیست که چه عواملی باعث این تغییرات می شود که منجر به سرطان در برخی افراد می گردد، اما برخی عوامل، از جمله سیگار، می تواند افراد را در معرض خطر بیشتری برای آسیب به سلول های خود قرار دهد که می تواند باعث سرطان ریه شود.
عوامل خطر
در حالی که عوامل زیادی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد، سیگار یا هر نوع محصول تنباکویی، بزرگترین عامل خطر منفرد است. کارشناسان تخمین می زنند که 80 درصد مرگ و میر ناشی از سرطان ریه مربوط به سیگار است.
سایر عوامل خطر عبارتند از:
قرار گرفتن در معرض دود سیگار
قرار گرفتن در معرض مواد مضر مانند آلودگی هوا، رادون، آزبست، اورانیوم، اگزوز گازوئیل، سیلیس، محصولات زغال سنگ و غیره.
انجام پرتودرمانی های قبلی در قفسه سینه (به عنوان مثال برای سرطان سینه یا لنفوم).
داشتن سابقه خانوادگی
آیا ویپینگ باعث سرطان ریه می شود؟
شما می توانید تعدادی از مواد را در هنگام ویپ استنشاق کنید که شامل نیکوتین و طعم دهنده است، از جمله برخی از آنهایی که به عنوان عامل سرطان شناخته شده اند. ویپینگ خیلی جدیدتر از آن است که بتوانیم تمام اثرات بلندمدت آن را بدانیم، اما کارشناسان معتقدند که پتانسیل ایجاد آسیب به ریه را دارد.
اگر سیگار نکشیم ممکن است به سرطان ریه مبتلا شویم؟
در حالی که سیگار عامل اصلی این سرطان است، تا 20 درصد از افرادی که تشخیص داده شدند، هرگز سیگار نکشیدند. به همین دلیل مهم است که در مورد علائم با پزشک صحبت کنید.
تشخیص و آزمایشات
تشخیص سرطان ریه می تواند یک فرآیند چند مرحله ای باشد. اولین مراجعه به پزشک معمولاً شامل گوش دادن به علائم، سوال در مورد سابقه سلامتی و انجام یک معاینه فیزیکی (مانند گوش دادن به قلب و ریه ها) می شود. از آنجایی که علائم این بیماری مشابه بسیاری از بیماری های رایج تر دیگر است، ممکن است پزشک با آزمایش خون و عکسبرداری با اشعه ایکس قفسه سینه شروع کند.
اگر پزشک مشکوک به سرطان ریه باشد، مراحل بعدی تشخیص، معمولاً شامل آزمایش های تصویربرداری بیشتری مانند سیتی اسکن و سپس بیوپسی می شود. آزمایش های دیگر شامل استفاده از اسکن PET/CT برای مشاهده اینکه آیا سرطان گسترش پیدا کرده است یا خیر، و آزمایش های بافت سرطانی از نمونه برداری برای کمک به تعیین بهترین نوع درمان است.
چه آزمایشاتی برای تشخیص سرطان ریه انجام می شود؟
آزمایش هایی که ممکن است پزشک تجویز یا انجام دهد شامل آزمایش خون، تصویربرداری و بیوپسی مایع یا بافت است.
آزمایشات خون
آزمایش خون به تنهایی نمی تواند سرطان را تشخیص دهد، اما می تواند به پزشک کمک کند تا نحوه عملکرد اندام ها و سایر قسمت های بدن را بررسی کند.
تصویربرداری
اشعه ایکس قفسه سینه و سی تی اسکن تصاویری به پزشک می دهد که می تواند تغییرات در ریه ها را نشان دهد. اسکن PET/CT معمولاً برای ارزیابی سی تی اسکن یا پس از تشخیص سرطان برای تعیین اینکه آیا سرطان گسترش یافته است، انجام می شود.
بیوپسی
تعدادی از روش ها وجود دارد که پزشک می تواند از آن برای بررسی دقیق تر آنچه در داخل سینه میگذرد، استفاده کند. در طی همان روش ها، پزشک میتواند نمونه هایی از بافت یا مایع (بیوپسی) بگیرد که می تواند زیر میکروسکوپ بررسی شود تا سلول های سرطانی را جستجو کرده و مشخص کند که چه نوع سرطانی است. نمونه ها همچنین می توانند برای تغییرات ژنتیکی که ممکن است بر درمان تأثیر بگذارد، آزمایش شوند.
روش های مورد استفاده برای تشخیص اولیه سرطان ریه یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد گسترش آن عبارتند از:
بیوپسی سوزنی: در طول این روش، پزشک از یک سوزن برای جمعآوری نمونه هایی از مایع یا بافت برای آزمایش استفاده می کند.
برونکوسکوپی، توراکوسکوپی یا جراحی قفسه سینه با کمک ویدئویی (VATS): پزشک از این روش ها برای بررسی قسمت هایی از ریه ها و نمونه برداری از بافت استفاده می کند.
توراسنتز: پزشک از این روش برای نمونه برداری از مایع اطراف ریه ها برای آزمایش استفاده می کند.
سونوگرافی اندوبرونشیال یا سونوگرافی آندوسکوپی مری: پزشک از این روش ها برای بررسی و بیوپسی غدد لنفاوی استفاده می کند.
مدیاستینوسکوپی یا مدیاستینوتومی: پزشک از این روش ها برای مشاهده و نمونه برداری از ناحیه بین ریه ها (مدیاستن) استفاده می کند.
آزمایشات مولکولی
به عنوان بخشی از بیوپسی، پزشک ممکن است نمونه بافت را برای تغییرات ژنی که داروهای خاص می توانند به عنوان بخشی از برنامه درمانی خاص قرار دهند، آزمایش کند. ژن هایی که ممکن است تغییراتی داشته باشند که می توانند در NSCLC هدف قرار گیرند عبارتند از:
- KRAS
- EGFR
- ALK
- ROS1
- BRAF
- RET
- MET
- HER2
- NTRK
مدیریت و درمان سرطان ریه
درمان ها برای از بین بردن سرطان در بدن یا کاهش سرعت رشد آن طراحی شدهاند. درمان ها می توانند سلول های سرطانی را از بین ببرند یا از تکثیر آنها جلوگیری کنند یا به سیستم ایمنی بیاموزند که با آنها مبارزه کند. برخی از درمان ها نیز برای کاهش علائم و تسکین درد استفاده می شوند. درمان به نوع سرطان، محل ابتلا، میزان انتشار و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد.
چه داروها/ درمان هایی در سرطان ریه استفاده می شود؟
درمان ها شامل جراحی، فرسایش با فرکانس رادیویی، پرتودرمانی، شیمی درمانی، درمان دارویی هدفمند و ایمونوتراپی است.
عمل جراحی
NSCLC که گسترش پیدا نکرده است و SCLC که محدود به یک تومور منفرد است می توانند واجد شرایط جراحی باشند. پزشک جراح ممکن است تومور و مقدار کمی از بافت سالم اطراف آن را بردارد تا مطمئن شود که هیچ سلول سرطانی از خود باقی نمی گذارد. گاهی اوقات آنها مجبورند برای اینکه سرطان عود نکند، تمام یا بخشی از ریه را بردارند.
فرسایش فرکانس رادیویی
تومورهای NSCLC در نزدیکی لبه های خارجی ریه ها گاهی با فرسایش رادیوفرکوئنسی (RFA) درمان می شوند. RFA از امواج رادیویی پرانرژی برای گرم کردن و تخریب سلول های سرطانی استفاده می کند.
پرتو درمانی
تابش از پرتوهای انرژی بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. این می تواند به تنهایی یا برای کمک به موثرتر شدن جراحی استفاده شود. پرتو را می توان به عنوان مراقبت تسکینی نیز برای کوچک کردن تومورها و تسکین درد استفاده کرد. هم در NSCLC و هم در SCLC استفاده می شود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی اغلب ترکیبی از چندین دارو است که برای جلوگیری از رشد سلول های سرطانی طراحی شده است. این دارو را می توان قبل یا بعد از جراحی یا در ترکیب با انواع دیگر داروها مانند ایمونوتراپی تجویز کرد. شیمی درمانی برای این بیماری معمولاً از طریق IV انجام می شود.
درمان دارویی هدفمند
در برخی از افراد مبتلا به NSCLC، سلول های سرطانی ریه دارای تغییرات خاصی هستند که به رشد سرطان کمک می کند. داروهای خاص این جهش ها را هدف قرار می دهند تا سلول های سرطانی را کند یا از بین ببرند. داروهای دیگری به نام مهارکننده های رگزایی می توانند تومور را از ایجاد رگ های خونی جدید که سلول های سرطانی برای رشد به آن نیاز دارند، باز دارند.
ایمونوتراپی
سیستم ایمنی بدن معمولاً سلول های آسیب دیده یا مضر را تشخیص می دهد و آنها را از بین می برد. زمانی که سرطان باعث جلوگیری از عملکرد سیستم ایمنی می شود، ایمونوتراپی سلول های سرطانی را به سیستم ایمنی بدن نشان می دهد تا بدن بتواند با سرطان مبارزه کند.
درمان هایی برای کاهش علائم (مراقبت تسکینی)
برخی از درمان های این سرطان، برای تسکین علائم، مانند درد و مشکل در تنفس، استفاده می شوند. اینها شامل درمان هایی برای کاهش یا حذف تومورهایی است که راه های هوایی را مسدود می کنند، و روش هایی برای برداشتن مایع از اطراف ریه ها و جلوگیری از بازگشت آن است.
عوارض جانبی درمان
عوارض جانبی درمان سرطان ریه به نوع درمان بستگی دارد. پزشک می تواند به بیمار بگوید که برای درمان خاص خود چه عوارض جانبی را باید انتظار داشته باشند و به چه عوارضی توجه کنند.
شیمی درمانی
- حالت تهوع، استفراغ
- اسهال
- ریزش مو
- خستگی
- زخم های دهان
- عدم احساس، ضعف یا سوزن سوزن شدن (نوروپاتی)
ایمونوتراپی
- خستگی
- بثورات خارش دار
- اسهال
- حالت تهوع، استفراغ
- درد مفاصل
- عوارضی (مانند پنومونیت، کولیت، هپاتیت و غیره) می توانند عوارض جانبی دیگری باشند.
پرتو درمانی
- تنگی نفس
- سرفه
- درد
- خستگی
- مشکل در بلع
- پوست خشک، خارش دار یا قرمز
- حالت تهوع، استفراغ
عمل جراحی
- تنگی نفس
- درد دیواره قفسه سینه
- سرفه
- خستگی
پیشگیری
از آنجایی که محققان به طور قطع نمی دانند چه عواملی بیشتر باعث سرطان ها می شود، تنها اقدامات پیشگیرانه بر کاهش خطر، متمرکز است. برخی از راه های کاهش خطر عبارتند از:
- اجتناب از استعمال سیگار
- پرهیز از قرار گرفتن در معرض دود سیگار
- داشتن یک رژیم غذایی و وزن سالم، برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف میوه ها و سبزیجات می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.
- غربالگری به موقع سرطان ریه
اگر شرایط زیر را داشته باشید، واجد شرایط غربالگری سرطان ریه هستید:
- سن بین 50 تا 80 سال
- در صورت استعمال سیگار
آیا سرطان ریه به سرعت گسترش می یابد؟
سرعت گسترش این سرطان به نوع آن بستگی دارد. از میان انواع اصلی، سرطان ریه سلول کوچک، سریعتر از سرطان ریه سلول غیر کوچک گسترش می یابد. تا زمانی که سرطان ریه مشخص شود، ممکن است از قبل شروع به گسترش به غدد لنفاوی یا سایر اندام ها کرده باشد.
میزان بقای سرطان ریه چقدر است؟
میزان بقای سرطان ریه تا حد زیادی به میزان گسترش سرطان در هنگام تشخیص، نحوه پاسخ آن به درمان، سلامت کلی فرد و سایر عوامل بستگی دارد. به عنوان مثال، برای تومورهای کوچکی که به غدد لنفاوی گسترش نیافتند، میزان بقا برای تومورهای کوچکتر از 1 سانتی متر 90 درصد، برای تومورهای بین 1 تا 2 سانتی متر 85 درصد و برای تومورهای بین 2 تا 3 سانتی متر 80 درصد است.
مطالب مشابه:
سرطان کبد
سرطان پانکراس
برونشیت چیست؟
بیماری های گوارشی
منبع: my.clevelandclinic